Binnenland
KRO-NCRV

Een pilletje is normaal geworden, maar waar komt het vandaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een pilletje is normaal geworden, maar waar komt het vandaan?

Een pilletje op een feestje of festival: het is volkomen normaal geworden in Nederland. En daar zijn zorgen over. Vooral over de maatschappelijke impact, vertelt Machteld van Barchjansen, van het OM. Daarom zette het OM studenten aan het werk om meer bewustwording te creëren.

Video niet beschikbaar

HBO-studenten

Dit project richt zich op HBO-studenten omdat deze groep veel gebruikt én omdat het bij HBO-opleidingen in het curriculum past. Dit is niet het geval bij universiteiten.

Maatschappelijke impact

Met dit project wordt niet zozeer gericht op de individuen maar meer op de maatschappelijke impact van het gebruik van drugs. "Die is heel groot", zegt Van Barchjansen. Denk aan de criminaliteit erachter, hoe slecht het is voor het milieu, maar ook de omstandigheden in een drugslab. "Op plekken wordt er bijvoorbeeld een drugskok uit Mexico aangesteld die zich vervolgens in een levensgevaarlijke situatie bevindt."

Bewuste generatie, behalve bij drugs

Volgens Barchjansen is deze generatie zich heel bewust van veel dingen: denken ze na over het milieu, over wat ze eten en wat ze dragen. Bij een burger denken ze: hoe wordt dit gemaakt? En dat denken ze ook bij hun spijkerbroek. Maar ze doen dit te weinig bij drugs, zegt ze. "Dat verbaast ons enorm", zegt Barchjansen.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie