Binnenland
KRO-NCRV

Vitens-topvrouw: ‘Alle kleine beetjes helpen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vitens-topvrouw: ‘Alle kleine beetjes helpen’

De waterkraan hoeft niet afgesloten te worden op gezette tijden, maar toch vreest waterbedrijf Vitens in de toekomst voor problemen als we niet rap minder water gaan gebruiken. Dat is de boodschap van directielid Marike Bonhof, directielid van Vitens.

"Vandaar onze oproep tot meer bewustwording van ons waterverbruik", stelt Bonhof, in 1op1. "Want als we niks doen, komen we de komende tijd 100 miljard liter water te kort."

In de loop der jaren zijn we met zijn allen aardig aan het besparen op drinkwater. En toch maant waterbedrijf Vitens om nog korter te douchen, de kleine spoelknop te gebruiken van het toilet, hemelwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin of voor het wassen van de auto.

Volgens Bonfof hebben we eigenlijk geen idee hoeveel zuiver drinkwater we gebruiken. We denken dat het verbruik 60 liter per dag is, maar in werkelijkheid is het maar liefst 120 liter. Ondertussen stijgt de vraag alsmaar naar drinkwater. Gebruikten we in 2014 in Nederland 346 miljard liter water, in 2018 was dat met bijna 9 procent gestegen naar 377 miljard liter. En de verwachting is dat we in 2050 nog eens 30 procent meer water verbruiken dan dat nu het geval is.

Stortdouche

Wie denkt dat we dus in de loop der jaren milieubewuster zijn geworden en meer oog hebben voor duurzaamheid, komt bedrogen uit zodra de waterkraan wordt opengedraaid? Dat is slechts ten dele waar, legt Vitens-topvrouw Bonhof uit.

Ons toenemend waterverbruik hangt namelijk ook samen met een veranderende samenleving. Zo zijn er meer single huishoudens dan vroeger, hebben we vaker een stortdouche, maken volop gebruik van de vaatwasser en de wasmachine en gaat het ons economisch voor de wind. "Maar we zien twee bewegingen", stelt Bonhof. "Enerzijds zijn we zuiniger geworden, anderzijds hebben we meer mensen in Nederland en een toename van economische bedrijvigheid. De toename van de vraag is groter dan het zuiniger omgaan met water. En dat kan dan op een gegeven moment gaan knellen."

Superdruk

Want Nederland waterland kent een groot probleem volgens Bonhof: de ruimte ontbreekt. Zowel boven als onder de grond is het in Nederland namelijk superdruk. Bovendien is het zuiveren van water nou niet bepaald duurzaam. Besparen op drinkwater moet dan ook soelaas brengen als het ligt aan Vitens.

Ons land telt momenteel 100 locaties waar water wordt gewonnen. Dat is voor nu perfect, maar er moeten zeker 30 nieuwe locaties worden geopend om aan de alsmaar groeiende vraag te blijven voldoen, zo heeft Vitens berekend.

Maar komt Nederland ook niet in de knel als gevolg van het opvallend lage grondwaterpeil door de lange droogteperiodes in de zomer? Dat is goeddeels een misvatting, benadrukt Bonhof. "Er valt in ons land niet minder neerslag, maar meer klimaatextremen zorgen wel voor langere droogte in de zomer."

Vitens: 'Drinkwater hoeft niet op rantsoen'

Regenton

Vandaar de oproep van Vitens om maximaal 5 minuten te douchen en in de zomer de tuin te besproeien met alleen hemelwater uit de regenton. Bonhof: "Maar onze oproep is ook om niet door te schieten, de hele familie hoeft niet in een teiltje, maar uit onderzoek blijkt dat mensen geen benul hebben hoeveel water ze gebruiken. Wees je daarvan bewust, zo is de boodschap." Om er aan toe te voegen dat Vitens de consument niet gaat controleren. "We zijn niet van de waterpolitie, we zijn een waterbedrijf."

Tegelijkertijd erkent Bonhof dat de rol van de consument zeer bescheiden is als het gaat om het totale waterverbruik: slechts 5 procent, terwijl de landbouw goed is voor 75 procent en de industrie voor 20 procent. "Maar alle kleine beetjes helpen. Nogmaals: met onze campagne willen we meer bewustwording bij de consument creëren. Het gaat per slot van rekening ook om onze toekomst en de toekomst van de volgende generaties."

Dries Roelvink over watergebruik: 'Ik douche drie keer per dag'

Ster advertentie
Ster advertentie