Binnenland
KRO-NCRV

Kan de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht worden? 'Wordt een uitdaging'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht worden? 'Wordt een uitdaging'

Er is al een aantal jaar een toename in de aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar het dichten ervan blijkt nogal moeilijk. Voor werknemers in loondienst begint er al vooruitgang in te komen, nu blijken vrouwelijke zzp'ers zichzelf ernstig tekort te doen. "Ik zou niet zeggen dat het niet te dichten is, maar het wordt wel een uitdaging", zegt Adine Faber-Versluis, oprichter van Money Mind Academy, bij Spraakmakers.

Stand.nl: De loonkloof tussen mannen en vrouwen is niet op te lossen

Om die loonkloof tegen te gaan, moeten we naar meerdere aspecten ervan kijken, stelt Faber-Versluis. Vrouwen zouden minder uitgaan van "wat ze willen en wat ze waard zijn", maar sneller genoegen nemen met wat hen geboden wordt. Voor zzp'ers geldt ook nog eens dat het "speelveld" minder duidelijk is. "Op het moment dat je weet wat een ander vraagt, wordt het makkelijk om te zien welk tarief past", verklaart Faber-Versluis.

Onacceptabel

"Er is best veel bereikt wat betreft gelijke kansen voor vrouwen. Maar de loonkloof is een zeurende kwestie, niet alleen voor mensen in loondienst", zegt Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA. Uit onderzoek blijkt dat, als we zo doorgaan, de kloof pas gedicht wordt in 2050. "Dat is heel ver weg en onacceptabel", aldus Jongerius.

'Enorm taboe'

"Het is enorm taboe om over lonen te praten", grijpt Jongerius aan als één van de verklaringen voor de loonkloof. "Het is onverklaarbaar dat die kloof nog bestaat", reageert Hedy D'Ancona, voormalig staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Door de toename van de zzp-arbeid is het moeilijk iets collectief te veranderen. Dit moet op een andere manier aangepakt worden."

Potentie

Wat ligt er aan ten grondslag? "Wat we vaak zien is dat vrouwen zichzelf lager scoren op onderhandelvaardigheden. Dat is onderdeel van de verklaring", zegt Christel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland. Daarnaast beoordelen mannen zichzelf vaak op hun potentie. "Vrouwen kijken of worden bekeken op wat ze eerder hebben gedaan. Die bias moeten we zien te slechten."

Openingsbod

Daarnaast heeft deze kloof ook een langdurig effect, zegt Van den Ven. "Als je vandaag minder krijgt, betekent dat dat je ook voor later minder overhoudt." En hoe kunnen vrouwen er nu wat aan doen? "Neem niet te snel genoegen met wat er geboden wordt. Het is een openingsbod. Durf ook nee te zeggen. Voel dat dat niet persoonlijk is", adviseert Faber-Versluis.

Luisteraar Fataneh Farzad heeft ook advies: "Onderhandelen moet je wel leren. Wees bewust van waar je recht op hebt en goed in bent." Volgens beller Jos Kray is het "natuurlijk" op te lossen. "We voeden onze dochters verkeerd op. We moeten kinderen leren met geld om te gaan. Dan gaan ze het snappen", stelt Kray.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie