Binnenland
NOSNTR

Koopmans: 'Er gaat nu meer gemonitord worden op mutatie coronavirus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koopmans: 'Er gaat nu meer gemonitord worden op mutatie coronavirus'

Het Verenigd Koninkrijk zit inmiddels op slot omdat daar een variant van het coronavirus rondgaat die veel besmettelijker lijkt dan het oorspronkelijke virus. Vandaag was er crisisoverleg in Europa en in Nederland was het Outbreak Management Team bijeen om te praten over wat er nu precies moet gebeuren. Volgens OMT-lid marion Koopmans moeten we uitkijken, de gevolgen kunnen desastreus zijn.

De toon van Minister De Jonge over deze nieuwe variant van het virus is binnen 24 uur flink veranderd. Gisteren was er nog geen reden tot paniek, en vandaag is het alle hens aan dek. Dat komt doordat we snel meer te weten zijn gekomen over de nieuwe coronavariant. “We moeten wel nog wat slagen om de arm houden, maar het lijkt erop dat het virus besmettelijker is dan de variant die we nu kennen en daarmee is het virus dus makkelijker te verspreiden”, vertelt Koopmans in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Veel werk aan de winkel voor de wetenschap

“Er zijn ook wel vragen waarom de nieuwe variant nu pas opsteekt. Zo vraagt men zich bijvoorbeeld af of we het nu zien omdat Groot Brittannië zich bezig houdt met het kijken naar de varianten, of dat het niet ook zo kan zijn dat er elders in Europa een vergelijkbare haard is. Wat dat betreft is er werk aan de winkel. Verder wachten we ook op de reacties van laboratoria uit Engeland”, vertelt Koopmans.

Voor zover duidelijk lijkt het virus nu zo’n zeventig procent meer besmettelijk dan het oorspronkelijke coronavirus, het zou ertoe kunnen leiden dat het R-getal enorm kan stijgen. Dat is echter slechts een inschatting volgens Koopmans.

“Het zijn schattingen vanuit de epidemiologische berekeningen. Daar zit altijd een zekere onbetrouwbaarheid in. Maar stel dat het klopt, zou een R-waarde van 1,0 stijgen naar 1,4. Dat betekent dat je meer je best moet doen om de verspreiding tegen te gaan. De vraag is dan echter waar dat dan door komt, Britse collega’s denken dat mensen met deze infectie meer virus bij zich dragen.”

Verspreiding is aanzienlijk grootschaliger

De verspreiding zou dus met het nieuwe virus aanzienlijk grootschaliger zijn. Gisteren werd bekend dat er in ieder geval één besmetting bekend is in Nederland. De grote vraag is echter in hoeverre dat virus al in het land verspreid is. Op dit moment wordt er door het RIVM steekproefsgewijs gekeken naar de volledige genetische code van het virus. Die monitoring zal intensiever uitgevoerd worden volgens Koopmans.

In Nederland wordt nu gekeken naar of er een nieuwe test gemaakt kan worden, zodat er ook gekeken kan worden naar de verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus. “Verder wordt er steekproefsgewijs het virus gekarakteriseerd. Dat doen we als er groepen mensen ziek zijn, dan wordt gekeken naar welke virussen de mensen hebben. Daar in die clusteronderzoeken is die variant tot nog toe niet gevonden. Dat zegt ons wel dat het nog niet veel circuleert. De komende dagen wordt dat uitgebreid.”

NC Koopmans

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie