Binnenland

'Tijdens de coronacrisis worden we vooral bestuurd door witte mannen van rond de 50'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tijdens de coronacrisis worden we vooral bestuurd door witte mannen van rond de 50'

Gisteren, op diversity day, deed SER-voorzitter Mariëtte Hamer de oproep om diversiteit niet uit het oog te verliezen in de coronacrisis. Op veel werkvloeren zijn vooral nog mannen de baas. Ook bij de persconferenties van het kabinet zien we bijna alleen mannen die het woord voeren. Is dat een probleem?

Julia Wouters, die vrouwelijke leiders traint bij de In Touch Female Leadership Academy, vindt van wel. Ze ziet grote uitdagingen voor overheid en bedrijfsleven, maar de mensen die de beslissingen nemen, zijn vaak niet heel divers.

Dat dempt de creativiteit, denkt ze: "Mensen met hele verschillende achtergronden, verschillende levenswegen, verschillende ervaringen en verschillende opleidingen stellen andere vragen", aldus Wouters in Dit is de Dag. "Dat zorgt voor betere oplossingen."

Jongerenvertegenwoordiger Talitha Muusse is het hiermee eens: "Diederik Gommers zei onlangs op tv dat we door deze coronacrisis worden geleid door mensen van boven de 50. Ik denk dat je bij het kabinet een enorme tunnelvisie ziet."

Doorbraak

Ondernemer Marianne Zwagerman ziet dat de coronacrisis juist diversiteit aanjaagt: "Volgens mij hebben er nog nooit zoveel slimme vrouwen aan talkshows gezeten als in afgelopen maanden. Het wemelt ineens van de virologen en ziekenhuisdirecteuren; heel veel vrouwen die je voorheen niet zag."

Ook bij de persconferenties verbetert het al, zegt ze: "We hebben nu een vrouwelijke minister van Volksgezondheid erbij. Er stonden eerst drie mannen, maar nu hebben we er een vrouw bij. Dankzij die crisis wordt het diverser. Ik ben hartstikke optimistisch!"

Zijn vrouwen beter?

In zakentijdschrift Forbes stond een paar maanden geleden een artikel waarin werd gesteld dat landen met vrouwelijke leiders de crisis beter zouden managen. Zijn vrouwen daar niet gewoon beter in?

Hier zijn Wouters en Zwagerman het eens: nee. "We moeten eens ophouden met dat van vrouwen verwachten", vindt Zwagerman. "Als we net zo slecht zijn als mannen is dat goed genoeg. Waarom moeten wij beter zijn?" Wouters: "Je hebt goede mannen en goede vrouwen. Het zijn net mensen."

Maar, zegt Wouters: "Vrouwen die door die hele laag witte mannen gebeukt zijn, die hebben waarschijnlijk wel twee keer zoveel talenten als hun concurrenten. Dus de vrouwen die het ver schoppen zijn wel van héél goede kwaliteit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie