Binnenland
KRO-NCRV

Minister Dekker komt met wetsvoorstel: ‘Straf moet eerlijk en rechtvaardig zijn’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dekker komt met wetsvoorstel: ‘Straf moet eerlijk en rechtvaardig zijn’

Zware misdadigers komen niet zomaar meer vrij na twee derde van hun gevangenisstraf. Ook gaat de voorwaardelijke invrijheidsstelling (v.i.) maximaal twee jaar voor het einde van de straf in. Dat wil minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, in het radioprogramma 1op1. "Straf wordt hierdoor eerlijker en rechtvaardiger."

Video niet beschikbaar

"Daarnaast gaan we vanaf dag één werken aan een veilige terugkeer in de samenleving." De minister wil af van het principe dat gevangenen vrijwel standaard na twee derde van hun straf vrijkomen. "We moeten er vanaf dat het een recht is. Je moet je voorwaardelijke straf verdienen. Daarom gaan we goed gedrag belonen en samenwerken met andere instanties, zoals gemeenten. De knip tussen binnen en buiten is nu nog vrij hard."

‘In gesprek over meer TBS-plekken’

Na de moord op Anne Faber werd er door rechters meer tbs opgelegd. Cijfers van de Raad voor de Rechtspraak laten een forse stijging zien, van 171 in 2016 naar 215 in 2018. Daardoor ontstaan er wachtrijen in instellingen voor een behandeling. "We zitten met tbs-instellingen om de tafel, om te kijken wat er nodig is. Het zou kunnen dat er meer plekken komen", zegt Dekker.

Gevangenen met een tbs-oplegging zullen door de maatregel van minister Dekker langer op een behandeling moeten wachten, omdat ze langer in de gevangenis zitten. Daar zit al jaren een spanningsveld. Volgens deskundigen werkt een behandeling effectiever als er zo snel mogelijk wordt begonnen, maar er moet ook tegemoet worden gekomen aan het rechtvaardigheidsgevoel van slachtoffers en nabestaanden.

Dekker zegt dat de behandeling niet onder druk komt te staan als gevangenen met een tbs-oplegging, soms ook ‘tikkende tijdbommen’ genoemd, langer in de penitentiaire inrichting blijven zitten. "Als het nodig is, kan er in de gevangenis al worden begonnen met een behandeling. We hebben een hele werkbare modus neergelegd. Er gebeurt al van alles in de gevangenis."

Dries Roelvink: 'Heel veel mensen eens met zwaardere straffen'

Ster advertentie
Ster advertentie