Binnenland
MAX

Recordvangst cocaïne in Rotterdamse haven: 'Nederland is de draaischijf van Europa voor import coke'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordvangst cocaïne in Rotterdamse haven: 'Nederland is de draaischijf van Europa voor import coke'

Vorig jaar werd in de Rotterdamse haven meer dan 70-duizend kilo cocaïne onderschept door douane en politie. Straatwaarde: 5 miljard euro. Voor NRC-misdaadjournalist Jan Meeus is dat eigenlijk geen nieuws, hij houdt door het jaar heen de onderscheppingen bij. Maar de cijfers bevestigen nog eens het beeld dat voor Meeus al lang duidelijk is; Nederland is de draaischijf van Europa voor de import van coke.


“Criminelen zien de havens van Rotterdam en Antwerpen als een logistiek knooppunt voor hun handel. En cocaïne is voor hen gewoon handel, net zo goed als ananassen of stellingkasten dat zijn voor bedrijven”, aldus Meeus: “Dat er veel onderschept wordt, betekent dat de Douane meer vindt. Vaak zijn dat grote partijen, daarom zetten criminelen vaker in op de ‘rip-off methode’. Dan doen de handelaren kleine ladingen in containers, die in Nederland door zogenaamde ‘uithalers’ weer uit de containers geplukt worden.” De Douane ziet dat ook.

'Binnen een paar uur in de verbrandingsoven'

Volgens Jan Kamp, directeur Rotterdamse Haven bij de Douane, worden er regelmatig uithalers aangehouden, soms ook wel dezelfde: “Het is behoorlijk druk, we houden veel mensen aan. Over het algemeen vangen we behoorlijk veel af”, zegt hij. Kamp denkt toch dat criminelen slecht slapen van de onderscheppingen en wijst erop dat er ook al veel drugs onderschept wordt bij de bronlanden. “In Zuid- en Midden Amerika gaat het om tientallen tonnen, hier ook”, zegt hij in Villa VdB. De drugs die in de Rotterdamse haven wordt gevonden, wordt na bemonstering direct vernietigd. Die partijen liggen binnen een paar uur in een verbrandingsoven.

Toch blijft de cokehandel winstgevend voor criminelen, denkt Meeus. De prijs en kwaliteit van de verslavende drug is al jaren ongeveer stabiel. “De onderscheppingen hebben er weinig invloed op, dus er zal nog genoeg door de controles heenkomen. Ze maken handig gebruik van bijvoorbeeld fruitcontainers, die redelijk snel afgehandeld moeten worden in de haven.” Binnenkort lanceert Meeus een nieuwe podcastserie, een vervolg op de succesvolle NRC-podcast Cocaïnekoorts. Ook daarin komt de rol van Nederland als doorvoerland duidelijk naar voren. De podcast is 26 januari beschikbaar.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie