Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Zeven oorlogsmisdadigers ontsnappen uit een gevangenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Zeven oorlogsmisdadigers ontsnappen uit een gevangenis

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, in het jaar 1952, ontsnapten zeven oorlogsmisdadigers uit de Koepelgevangenis in Breda.

Zodra de lichten doven in de recreatieruimte van de Koepelgevangenis in Breda, sluipen zeven gevangenen naar de stookkelder van het complex.

De filmkomedie Der Himmel auf Erden, die op Tweede Kerstdag wordt gedraaid in de gevangenis gaat compleet voorbij aan Herbertus Bikker, Sander Borgers, Klaas Carel Faber, Jacob de Jonge, Willem van der Neut, Willem Polak en Antoine Touseul.

De zeven zitten vast omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog heulden met de Nazi's. Via de stookkelder bereiken de zeven de binnenplaats. Daar weten ze met een ladder en een brandslang over de buitenmuur te klimmen.

Vluchten

Er staan vluchtauto's klaar die de zeven naar Duitsland brengen. Daar aangekomen melden ze zich bij de politie. Een Duitse kantonrechter veroordeelt hen tot het betalen van tien Duitse marken omdat ze illegaal de grens over waren gegaan.

Omdat ze tijdens de oorlog de Duitse nationaliteit hadden gekregen, worden ze niet uitgeleverd aan Nederland. De zeven beginnen elk een nieuw leven in Duitsland.

Dat zorgt voor grote ophef in Nederland. Bij de Koepelgevangenis, waar tientallen oorlogsmisdadigers zaten, worden de muren opgehoogd en worden er wachttorens gebouwd.

Inmiddels zijn de zeven overleden. In 2012 is Klaas Carel Faber de laatste die het leven laat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie