Binnenland
NOSNTR

Stijgende prijzen: 'Het water staat mensen niet aan de lippen, ze verzuipen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgende prijzen: 'Het water staat mensen niet aan de lippen, ze verzuipen'

Alles wordt duurder. Benzine en gasprijzen stijgen. Ook de prijzen van goederen en diensten voor consumenten waren afgelopen maand 3,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gevolgen voor de maatschappij kunnen groot zijn.

Hoogste inflatie in 20 jaar

“In de bijstand is het moeilijk te halen. Leven is vaak overleven, daar is elke euro te veel.”, vertelt Esmah Lalah, wethouder in Tilburg, in Nieuws en Co. Ze maakt zich zorgen over de bijstandsgerechtigden en mensen met lage inkomens in de stad. “We zien een steeds grotere groep die op of onder de armoedegrens leven.”

Energieprijzen

De hoge inflatie komt voor een groot deel door hoge energieprijzen, vooral gas. Veel mensen worden daar nog niet door geraakt, want de hoge gasprijs geldt vooral voor mensen die afgelopen maanden een nieuw contract moesten afsluiten. De meesten met een variabel contract krijgen pas in januari met een prijsstijging te maken en mensen met een vast contract pas als dat afloopt.

Gevolgen

De gevolgen voor deze groep mensen is enorm. “Je gaat al naar de voedselbank en je hebt overal al beknibbeld en dan stijgen de energieprijzen. Waar moet je nog meer op besparen?” Het lukt mensen dan niet meer om te besparen of verdere uitgaven in te perken. “Het water staat mensen niet aan de lippen, ze verzuipen nu.”

Lalah hoort ook steeds vaker de consequenties van de stijgende prijzen. Zo willen mensen de verwarming niet meer aanzetten met het komende koude weer. “Ze lopen al met extra truien en dekens, ze doen alles om maar de kosten te verminderen. Daar zit alleen nauwelijks meer rek in. Er zit geen rek meer in.”

Oplossing

Als het aan wethouder Lalah ligt, dan wordt er iets structureel gedaan aan het probleem dat zich nu voordoet. “Verhoog dat minimumloon. Dat stond in alle verkiezingsprogramma’s, kom daar nu mee over de brug.” Naast het verhogen van het minimum, is het verhogen van de bijstand, volgens Lalah, een belangrijk onderdeel. “NIBUD heeft uitgerekend dat huishoudens gemiddeld 70 euro te kort komen, wij zien dat dat eerder 200 euro in de maand is.”

Ook de gemeente kan veel betekenen voor het groeiende aantal mensen die op of onder de armoedegrens leven. “We proberen ambities te verkopen. Zoals met energiearmoede kijken we als gemeente of we lokaal kunnen verduurzamen.” Het meeste wat zou helpen is dat het Rijk de structurele problemen aan zou pakken. “We laten mensen letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Het Rijk is nu aan bod. ”

NC inflatie

Ster advertentie
Ster advertentie