Binnenland
KRO-NCRV

Segers (CU): Excuses voor slavernijverleden moeten in volgend regeerakkoord

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers (CU): Excuses voor slavernijverleden moeten in volgend regeerakkoord

In het volgende regeerakkoord moet worden opgenomen dat het Nederlandse kabinet excuses maakt voor het slavernijverleden. Daarvoor pleit politiek leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers in 1 op 1.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over institutioneel racisme, gisteren, diende Segers samen met D66 ook al een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om excuses aan te bieden. Maar premier Rutte wil daar niet aan, en in de huidige Tweede Kamer is er geen meerderheid voor.

Video niet beschikbaar

Segers zou het daarom 'mooi vinden' als excuses worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord: "Ik hoop vooral dat het de uitkomst kan zijn van een lange bezinningsperiode."

Volgens Segers hangt de schaduw van het slavernijverleden over de huidige tijd heen: "Er zijn wonden geslagen die nog steeds bij delen van de bevolking zeer doen. Dan hoop ik dat we er zo over kunnen spreken, en het verleden zo onder ogen kunnen zien, dat de uitkomst zou kunnen zijn dat je excuses aanbiedt. Dat je vergeving vraagt en dat je vervolgens tot verzoening komt. Ik wil dat we in het reine komen met het verleden en een gezamenlijke toekomst gaan opbouwen."

Meest turbulente jaar

Donderdag komt er een eind aan een turbulent politiek jaar. "Het meest turbulente politieke jaar dat ik heb meegemaakt", zegt Segers. Hij vertelt in 1 op 1 dat het kabinet het voorbije jaar aan een zijden draadje hing. Op welk onderwerp dat was, wil hij niet zeggen. "Soms is het ook een optelsom van allerlei kleinere irritaties. Een coalitie is geen huwelijk maar een verstandsrelatie."

Bij het scheiden van de markt staat nog een heikel punt op de agenda. Een deel van de Tweede Kamer vraagt het kabinet opnieuw om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te nemen, die nu in vluchtelingenkampen zitten op het Griekse eiland Lesbos. Ook Segers is er voorstander van kinderen op te nemen in de Nederlandse samenleving, maar geeft direct een winstwaarschuwing voor de kans van slagen van het voorstel. "Ik verwacht niet dat het spannend wordt. Omdat we binnen de coalitie een compromis hebben gesloten, maar het verzoek blijft worden gedaan."

Niet niks

Dat compromis is onder meer dat er geld gaat naar Griekenland, en dat kinderen uit de kampen van Lesbos naar het Griekse vasteland gaan en dat ze daar onderwijs krijgen. "En dat is niet niks."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie