Binnenland

Trump wil nucleair verdrag opzeggen: 'Het zou triest zijn'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wil nucleair verdrag opzeggen: 'Het zou triest zijn'

President Trump heeft laten weten dat hij het nucleaire wapenverdrag IMF wil opzeggen. Volgens hem houden de Russen zich hier toch niet aan, dus vindt hij dat de VS er ook uit moet stappen. Vredesactivist Niek van Essen vocht in 1983 lange tijd tegen kernraketten en voor het tekenen van het IMF-verdrag. Hij vertelt over die periode bij Radio EenVandaag.

Het verdrag werd aan het einde van de Koude Oorlog gesloten om juist de wapenwedloop tussen het Westen en de Sovjet-Unie tegen te gaan. "Dat verdrag was een overwinning voor alle demonstranten, ook aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. Wereldleiders sluiten die verdragen onder druk van de mensen. Dat zouden ze niet uit zichzelf doen" vertelt Van Essen.

Als de VS en Rusland zich allebei niet aan het verdrag houden, dreigt een nieuwe wapenwedloop. In Nederland liep de spanning in 1983 ook hoog op. Het kabinet wees destijds luchtmachtbasis Woensdrecht aan voor het plaatsen van 48 kruisraketten.

Tentenkamp

Niek van Essen kwam naar het West-Brabantse dorp en probeerde de raketten daar juist weg te houden. "Op een industrieterrein was een stuk grond voor ons gereserveerd. Daar begon het, met een aantal tenten voor een tiental mensen. Dat groeide uit tot een groot tentenkamp."

Van Essen kwam met toeval terecht in het West-Brabantse dorp, hij was aan het demonstreren bij Volkel en werd door een lift van bevriende activisten in Woensdrecht gedropt."Een meerderheid van de bevolking was tegen kernwapens. De mensen zeiden: wij gaan burgerlijk ongehoorzaam worden als de regering ze toch gaat plaatsen."

Uiteindelijk kwam eind jaren '80 het INF-verdrag, waardoor de actie gestopt kon worden. Dat is exact het verdrag dat Trump nu wil opzeggen. Van Essen hoopt dat het akkoord stand blijft houden. "Het is triest dat het nu op losse schroeven staat."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie