Binnenland
BNNVARA

Nieuw veen wordt gevormd door natte landbouw

foto: Jeanette Parramorefoto: Jeanette Parramore
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw veen wordt gevormd door natte landbouw

De veenweiden blijven dalen, terwijl de zeespiegel stijgt. De enige oplossing lijkt nat boeren oftewel paludicultuur. Proefprojecten moeten uitwijzen of dat gaat lukken, zoals in Friesland waar lisdodden worden gekweekt. In het Ilperveld bij Amsterdam zijn ze vier jaar geleden al begonnen met veenmos.

Omhoog met het veen

Door het verlagen van het grondwater in veenweidegebieden 'verbrandt' heel veel veen. Het vliegt daarbij als CO2 de lucht in. Op die manier komt er uit het Nederlands Veenweidegebied jaarlijks net zoveel CO2 als de uitstoot van twee miljoen auto's.

Het huidige beheer van veenweidegebieden is niet toekomstbestendig, zeker niet bij het veranderende klimaat en de stijging van de zeespiegel. De vicieuze cirkel van bodemdaling gevolgd door aanpassing van het waterpeil moet worden doorbroken. Om deze reden werd in het project Omhoog met het Veen afgelopen jaren onderzoek gedaan naar een duurzaam alternatief: actief herstel van veenvormende natuur op voormalige landbouwgrond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Rob Buiter bezocht het project in 2013. De grote uitdaging voor de onderzoekers is om soortenrijke laagveennatuur te ontwikkelen op voormalige landbouwgrond. Bodemdaling moet worden gestopt, karakteristieke veenvormende laagveennatuur hersteld en na verloop van tijd zal opnieuw veen worden gevormd.

Veen groeit sneller dan gedacht

De bovenstaande foto laat zien dat de beschreven methode al succesvol is. In 3,5 jaar tijd is een dikke laag veenmos gaan groeien op oude landbouwgrond. De bruine laag op de foto bestaat uit veenmosplanten en dat wordt uiteindelijk de nieuwe veenlaag. Deze laag van circa 8 à 10 cm is al aardig compact en dat is gunstig voor het herstel van de waterhuishouding van het ecosysteem. Volgens ecoloog Bas van der Riet is dit de verrassing van de dag want de aangroei van veen gaat veel sneller dan gedacht.

Verslaggever Jeanette Parramore nam een kijkje bij het project. Beluister hier de reportage:

Natte landbouw vormt nieuw veen - reportage 2017

Ster advertentie
Ster advertentie