Binnenland
AVROTROS

De CoronaMelder-app heeft meer nadelen dan voordelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De CoronaMelder-app heeft meer nadelen dan voordelen

Al enige tijd worden er vraagtekens gezet bij de onlangs in gebruik genomen CoronaMelder-app. Door alle technische problemen zouden de voordelen van de app niet opwegen tegen de nadelen. UvA-onderzoeker Joran van Apeldoorn maakt zich zorgen over de app, omdat er volgens hem niet echt wordt gekeken naar hoe effectief de app eigenlijk is, zo vertelt hij in Stax&Toine. En al helemaal niet naar alle veiligheids- en privacyrisico's die meekomen met zo'n grote nieuwe technologie.

CoronaMelder-app

Corona-app

Wat betreft de veiligheid vraagt Van Apeldoorn zich af of je wel kunt geloven dat wat er in die app staat, ook echt klopt. "Als de app zegt dat je thuis moet blijven in quarantaine, is dat dan wel echt omdat je in contact bent geweest met iemand met corona? Of is het omdat iemand wil dat jij tien dagen gedwongen thuis moet blijven?"
"Er zijn allerhande economische, politieke of andere situaties denkbaar waarbij het handig kan zijn om iemand tot quarantaine te dwingen. Op die manier kun je bijvoorbeeld concurrenten uitschakelen."

Privacy

Als privacyrisico noemt Van Apeldoorn dat het vrij makkelijk is om te achterhalen door wie je eventueel besmet zou kunnen zijn, als je een melding krijgt. "Je kijkt bijvoorbeeld gewoon welke collega er op die dag ook werkte. Daar hoef je helemaal niet technisch voor onderlegd te zijn."
Eigenlijk is er maar een heel klein percentage van interactie tussen mensen die door de CoronaMelder-app gezien kan worden, en daar tegenover staan volgens Van Apeldoorn al die problemen met veiligheids- en privacyrisico's. Als het beter geregeld zou kunnen worden, zou het mooi zijn. Maar zoals de app nu functioneert, vindt hij 'de kosten niet opwegen tegen de positieve kanten'.


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie