Binnenland
NOSNTR

'Het beeld dat de typische Nederlander wit is, bestaat niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het beeld dat de typische Nederlander wit is, bestaat niet'

De Koninklijke Marechaussee mag niet langer mensen bij grenscontroles controleren op basis van hun huidskleur, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag geoordeeld. Daarmee wordt een uitspraak van de rechtbank vernietigd. De marechaussee voert grenscontroles uit op bijvoorbeeld de vliegvelden van Schiphol of Eindhoven om te kijken of mensen hier wel legaal naartoe reizen.

‘Het beeld dat de typische Nederlander wit is, bestaat niet’

"Het is een historische uitspraak", zegt Dionne Abdoelhafziekhan van Controle Alt Delete in Nieuws en Co. Het is één van de organisaties die de zaak was begonnen tegen de staat. "De Koninklijke Marechaussee moet per direct stoppen met etnisch profileren."

De typische Nederlander

Abdoelhafziekhan raakte geëmotioneerd door de uitspraak. "Met name omdat eindelijk het beeld van de typische Nederlander: dat hij wit is, dat dat niet bestaat en dat mensen van kleur geen tweederangs burger zijn, maar volwaardige burgers die gelijk behandeld moeten worden", vertelt ze. "Dat is eigenlijk ook de uitspraak van het hof. Die heeft de Koninklijke Marechaussee op de vingers getikt en gezegd dat ze wel degelijk discrimineerden. Het was geen gevoel van discriminatie, het was feitelijke discriminatie."

Bijna anderhalf jaar geleden oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat het geen reden ziet voor een algemeen verbod op het gebruik van etniciteit. "Het hof heeft de eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigd. We zijn nu op alle gronden in het gelijk gesteld en dat betekent dat uiterlijke kernmerken, vermeende etniciteit, huidskleur niet meer mee genomen mogen worden als criterium bij een selectiebeslissing."

Andere vormen van etnisch profileren

Abdoelhafziekhan hoopt dat deze uitspraak andere overheidsinstanties aan het denken zet. "Dat het kabinet zelf met voortschrijdend inzicht nu ervoor kiest de risicoprofielen van alle overheidsinstanties onder de loep neemt en die verbied, daar waar etniciteit een onderdeel van is."

Cassatie

De Marechaussee kan nog in cassatie gaan, daar hebben ze 2 weken de tijd voor. De organisaties achter de rechtszaak, waaronder Controle Alt Delete, willen een moreel appel doen op de Koninklijke Marechaussee om niet in cassatie te gaan. "Het zou een hele rare gang van zaken zijn. Onze minister president heeft in december excuses aangeboden voor het slavernijverleden en de doorwerking daarvan. Het kabinet heeft ook aangegeven dat ze institutioneel racisme willen aanpakken en in het regeerakkoord staat ook dat de overheid niet etnisch zou moeten profileren. Het zou een hele gekke gang van zaken zijn als men er toch voor kiest om in cassatie te gaan."

NC ctrl alt delete

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie