Binnenland
BNNVARA

Wél duurzame energie, geen windmolen in achtertuin

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wél duurzame energie, geen windmolen in achtertuin

Heel veel mensen zijn vóór duurzame energieopwekking, maar bijna niemand wil een windmolen of een zonneweide in de achtertuin. "Betrek burgers meer bij de besluitvorming", zeggen twee energiecoöperaties in Vroege Vogels.

draagvlak energie

"Wanneer bewoners protest aantekenen tegen plannen voor windmolens in de buurt van hun huizen, gooit de overheid nu te snel de handdoek in de ring", vindt Robert Vermeulen, voorzitter van de energiecoöperatie Veenwind uit de Ronde Venen. Inge Verhoef, projectmanager van energiecoöperatie De Windvogel beaamt dat. "Het rijk zou coöperaties beter moeten helpen met een landelijke draagvlakcampagne."

'Nu wat doen aan klimaatproblemen'

In gemeente de Ronde Venen krijgt de energiecoöperatie steun van de Duurzame Jongeren. "Het klimaatprobleem is een urgent probleem", zegt Else Rossing van de duurzame jongeren. "We moeten dus niet treuzelen met maatregelen. We hebben windenergie van zee én land nodig, net als grootschalige zonne-energie van zonneweides. Over 75 jaar hoop ík er nog te zijn, dus dan moeten we nú echt wat gaan doen aan de klimaatproblemen."

Natuur zo min mogelijk schaden

De energiecoöperaties zijn erop gericht om burgers mee te laten profiteren van de opbrengst van windmolens; in de vorm van rendement op hun investering en in de vorm van investeringen in de omgeving. "Daarbij moeten we de natuur goed in het oog houden", zegt Inge Verhoef van de Windvogel. "We moeten actief op zoek naar plekken waar windmolens de natuur zo min mogelijk schaden. Maar als het klimaat uiteindelijk drastisch zou veranderen, wordt de natuur zeker geschaad.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie