Naar homepage
Binnenland

FNV: 'Maak duidelijke afspraken over thuiswerken en neem thuiswerkvergoeding op in de cao'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Maak duidelijke afspraken over thuiswerken en neem thuiswerkvergoeding op in de cao'

Het coronavirus heeft ons land opnieuw in zijn greep. Weer zijn scherpere maatregelen nodig om het virus terug te dringen. Dus werken we de komende drie weken thuis, tenzij het echt niet anders kan. Dat betekent extra kosten voor elektriciteit-, water- en gasverbruik. Rijksambtenaren krijgen een thuiswerkvergoeding van 363 euro. Hoe zit het met de rest van Nederland?

Dat thuiswerken ook in de toekomst gedeeltelijk de norm zal zijn is een hele reële kans. Maar hoe moet dat met de extra kosten die je thuis als werknemer hebt? Denk aan het aanschaffen van een bureau en bureaustoel en de extra kosten voor bijvoorbeeld koffie en wc-papier.

Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV in Stax&Toine: "Een goede werkplek en de extra kosten, zoals waterverbruik en verwarming bij thuiswerken moeten serieus genomen worden."

Kritiek op thuiswerkvergoeding voor rijksambtenaren

De rijksambtenaren zijn er als de kippen bij en krijgen dit jaar nog thuiswerkvergoeding. Dat levert veel kritiek op Twitter op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV begrijpt deze verontwaardiging enigszins. "De overheid is ook de werkgever van werknemers die extra kosten maken die zij niet voor hun eigen rekening moeten nemen en dat erkent de overheid. Zij hebben ook een rol als werkgever."

Thuiswerken in de toekomst ook een reële optie

De FNV zet bij cao-onderhandelingen voor komend jaar in op een thuiswerkvergoeding voor iedereen. "Wij verwachten dat thuiswerken langer gaat duren dan we gehoopt hadden. We zien ook bewegingen dat werkgevers die voorheen aarzelend waren over thuiswerken, nu merken dat het een reële optie is. Wij verwachten dat de combinatie tussen thuiswerken en op kantoor werken een blijvertje is."

En juist omdat thuiswerker reëler lijkt te worden, zijn er afspraken nodig. Jong: "Met thuiswerken is het gevaar dat het werk langer doorloopt. Welke bereikbaarheid mag je verwachten? Als je ook nog kinderen thuis hebt, mag er dan dezelfde productiviteit van je verwacht worden als je thuis moet werken?"

Over deze vragen moeten we nadenken, zegt de FNV. "En dan het liefst op cao-niveau, zodat je het per sector aan kan pakken. Een goede werkplek en de extra kosten, zoals waterverbruik en verwarming bij thuiswerken moeten serieus genomen worden."

Twee euro per dag is een redelijke vergoeding

Welke thuiswerkvergoeding er minimaal in de cao's opgenomen moet worden, is aan de werkgevers en werknemers zelf om daar afspraken over te maken. De benodigdheden verschillen volgens de FNV per sector. "Daar kun je geen algemene afspraken over maken. Het moet ook niet ten koste gaan van de loonruimte."

Het Nibud heeft eerder dit jaar uitgerekend dat thuiswerken gemiddeld twee euro per persoon per dag kost. Dat is op basis van de het elektriciteits-, water-, en gasverbruik. Ook zitten daar zes kopjes koffie per werkdag in berekend, het verbruik aan wc-papier en de afschrijving van je bureau en bureaustoel. Twee euro per dag zou op basis van deze gegevens dus een redelijke vergoeding zijn.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek

De FNV krijgt van fysiotherapeuten te horen dat er veel mensen met nek- en rugklachten zijn, vanwege een verkeerde houding tijdens werk. Op kantoor is je werkplek vaak goed geregeld door de werkgever, maar wat mag je van je werkgever verwachten als je thuis nog geen fatsoenlijke werkplek hebt?

Jong: "Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een gezonde en fijne werkplek. Dat behoort tot de kosten van de werkgever en moeten sowieso vergoed worden. Dat is de wet en dat moet echt serieus genomen worden. We moeten voorkomen dat we massaal met nek- en rugklachten komen te zitten, omdat we thuis geen behoorlijke werkplek hebben."

De FNV raadt werknemers daarom aan om het gesprek met de werkgever aan te gaan en je te organiseren en aan te sluiten bij de vakbond. "Je hoeft dit als werknemer niet zelf aan te pakken. Het is een groot ding, je behaalt het beste resultaat als je je verenigt."

Werknemers die niet thuis kunnen werken

Dan zijn er ook nog ongeveer een miljoen mensen die niet thuis kunnen werken en vanwege gebrek aan beschermingsmiddelen in onveilige situaties verkeren, zoals leraren, mensen in de zorg en mensen die te dicht op elkaar werken in distributiecentra.

Voor deze mensen verwachten wij van het kabinet dat zij daar meer aandacht aan gaan geven. Het kabinet moet zich hier hard voor maken. We moeten ons hier met zijn allen veel zorgen over maken, want deze mensen werken met gevaar voor eigen leven en kunnen het virus ook verspreiden."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar

Ster advertentie
Ster advertentie