Binnenland
MAX

Juristen nemen sprookjes onder de loep: 'Is producent van Doornroosje's spinnewiel aansprakelijk?'

foto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Juristen nemen sprookjes onder de loep: 'Is producent van Doornroosje's spinnewiel aansprakelijk?'

Is de producent van Doornroosje's spinnewiel aansprakelijk? En is de gestolen lamp van Aladdin een voorbeeld van roofkunst? Dat zochten achttien juristen uit in het nieuwe Groot Juridisch Sprookjesboek. Waarom dit boek is gemaakt én wat het nut er van is, vertelt schrijver Noa de Leon-van den Berg in Villa VdB.

Achttien experts

De Leon-van den Berg legt uit dat ze achttien experts heeft benaderd, elk gespecialiseerd in hun eigen juridische vakgebied. Deze experts werden uitgenodigd om een sprookje te selecteren dat bij hun specialisme paste en dit sprookje juridisch onder de loep te nemen. Zo kan het verhaal van de prins die de slapende Doornroosje kust vanuit een juridisch perspectief interessante vragen oproepen, zoals of de prins zich schuldig maakte aan enig onrecht.

Knipoog naar het recht

Voor wie is het boek gemaakt? "Het is voor ons allemaal, voor iedereen die geïnteresseerd is in het recht en in sprookjes. Maar ook voor juristen die gespecialiseerd zijn in het ene gebied en van het andere rechtsgebied niet veel weten. Maar het is vooral voor mensen die ook nog wel met een knipoog kunnen kijken naar het recht", vertelt de juriste.

Toegankelijk

Sprookjes kunnen een goed middel zijn om complexe juridische kwesties toegankelijk te maken voor een breder publiek, vindt De Leon-van den Berg. Voorbeeld van het sprookje van Aladdin en hoe dit verhaal kan worden gebruikt om kwesties van roofkunst en juridische verantwoordelijkheid aan te kaarten.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie