Binnenland

Herinneringen aan Kok en Lubbers: 'het was niet makkelijk hem voor de camera te krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herinneringen aan Kok en Lubbers: 'het was niet makkelijk hem voor de camera te krijgen'

[BNNVARA - AVROTROS - KRO-NCRV] Het afgelopen jaar verloor ons land twee oud-premiers; Ruud Lubbers en Wim Kok. Allebei waren ze minister president op hun eigen manier en allebei hadden ze zo hun eigen gebruiksaanwijzing. Ook voor journalisten die ze te woord moesten staan. Kees Boonman en Wouke van Scherrenburg waren destijds twee van die journalisten en blikken terug op de politieke levens van Lubbers en Kok.

Wat missen we zonder Kok en Lubbers? Met Wouke van Scherrenburg en Kees Boonman

Volgens van Scherrenburg was het bij Wim Kok vrij eenvoudig om te weten wat zijn nukken waren. "Altijd als je hem iets wilde vragen was het een groot brok chagrijn. Het was niet makkelijk hem voor de camera te krijgen." Boonman beaamt dat. "In '94 en '98 zat ik voor de NOS vrij intensief op de verkiezingscampagne van de PvdA. Dat was niet eenvoudig, ik had soms bijna conflictueuze situaties met Kok, op camera. En ook achter de schermen was dat niet anders, hij vond het onaangenaam als je iets onverwachts deed."

Boonman heeft van Lubbers een techniek opgestoken die hij kon gebruiken om de premier te interviewen: "Hij was onnavolgbaar in zijn oplossingsgerichtheid politiek, maar ook in het beantwoorden van vragen. Ik heb van hem geleerd dat je vragen ook kunt omdraaien, zoals hij zelf altijd deed. Ik wist een keer dat het slecht ging met het kabinet en dat de sfeer absoluut niet goed was. Ik vroeg hem daar toen naar, maar hij ontkende. Toen ik hem vroeg of het dan eigenlijk nooit zo goed was gegaan met het kabinet werd hij me toch een partij kwaad!"

'Nederland is ziek'

Volgens Van Scherrenburg en Boonman waren Kok en Lubbers beide bijzondere en grote politici. Van Scherrenburg vertelt over wat zij als hoogtepunt van Lubbers' carriere ziet: Hij zei als premier dat Nederland ziek was. Er waren destijds over de 800.000 wao'ers, want werkgevers en vakbonden vonden het praktischer om mensen niet de ww in te laten stromen omdat dat geld kostte. Op kosten van de belastingbetalers werden ze dus de wao ingestuurd. Dat durfde niemand aan te pakken, maar Lubbers heeft gezegd: 'Nederland is ziek en daar moeten we echt iets aan doen'."

Die uitspraak had ook gevolgen voor de latere premier Kok, die destijds minister van Financien was onder Lubbers, aldus Van Scherrenburg: "In de PvdA achterban werd er ontzettend boos gereageerd. Kok moest toen echt vechten voor zijn politieke leven. Mij greep dat toen aan, er was iemand aan het vechten voor zijn politieke bestaan en ook voor een oplossing waardoor Nederland minder geld kwijt zou zijn. Hij won dat, dat vond ik echt heel bijzonder."

Meer herinneringen aan Wim Kok en Ruud Lubbers terug horen? Beluister hier het hele gesprek met Wouke van Scherrenburg en Kees Boonman:

Wat missen we zonder Kok en Lubbers? Met Wouke van Scherrenburg en Kees Boonman

Ster advertentie
Ster advertentie