Binnenland

Podcast De Dag: Hoe Johan levens redt met radioverbindingen

foto: Chiem Balduk / NOSfoto: Chiem Balduk / NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Johan levens redt met radioverbindingen

"Daar heb je die hobbyisten weer..." Zendamateur Johan Jongbloed is een hulpverlener waar maar weinig waardering voor is, vindt hij. PA3JEM, zoals zijn online pseudoniem luidt, zorgt er na een natuurramp voor dat er radiocontact met de buitenwereld op gang komt.

Zoals na de aardbeving in Nepal in 2015, waarbij hij samen met collega 4X6TT uit Israël een zwak signaal van een lokale zendamateur oppikte, het signaal versterkte en de frequentie vrijhield.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor die daad ontvangt Jongbloed morgen de Gouden Antenne, een onderscheiding voor sociaal betrokken hulpverlening. In De Dag vertelt hij over zijn nuttige hobby. "Na de aardbeving in Afghanistan kreeg ik een belletje van Defensie. Doe maar niet, zeiden ze, want dat is Talibangebied."

Verder in De Dag

Journalist Claire van Dyck van De Limburger doet al vanaf het begin verslag van de zaak-Nicky Verstappen. Ze was dan ook compleet verrast van het nieuws dat de politie eindelijk een verdachte in beeld heeft: de 55-jarige Jos Brech. In de podcast vertelt ze hoe deze zaak al twintig jaar het Zuid-Limburgse Heibloem bezighoudt.

Ster advertentie
Ster advertentie