Binnenland
AVROTROS

Novavax: het vaccin dat twijfelaars over moet halen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Novavax: het vaccin dat twijfelaars over moet halen

Veel maatregelen verdwijnen, maar corona is niet weg. Binnenkort komt er zelfs een nieuw vaccin: Novavax. En er zijn mensen die daar reikhalzend naar uitkijken. Want het maakt gebruik van een oude techniek waar twijfelaars wél vertrouwen in hebben.

Video niet beschikbaar

Uit principe maar ook een beetje uit wantrouwen heeft Gemma Pellicaan zich niet laten vaccineren. "Ik ben er niet tegen, maar wel tegen de dwang die erachter zit", zo vertelt ze.

Alleen Pfizer

Gemma is een vaccintwijfelaar; sceptisch, maar niet per se tegen. "Als ik had kunnen kiezen had ik Janssen gekozen maar dat kon toen niet", zegt Gemma. Net als AstraZeneca is Janssen een zogeheten 'vectorvaccin', dat is een andere techniek dan die achter Pfizer en Moderna.

"Ik kon alleen Pfizer krijgen en heb toen besloten me voorlopig niet te laten vaccineren. Het voelde gewoon niet goed." Ze wacht nu op Novavax, een vaccin dat binnenkort op de markt komt. Het is nieuw, maar gebaseerd op een oude techniek.

Eiwitvaccin

"In Novavax zit een enkel eiwit dat door het lichaam wordt opgenomen", legt hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Anke Huckriede, uit.

"Dat eiwit zit ook in het coronavirus, maar er kan, eenmaal in het lichaam, geen infectie uit voortkomen. Het wordt opgenomen door de lichaamscellen en dan moet het je vervolgens tegen een corona-infectie beschermen."

Rijksvaccinatieprogramma

Het is een andere techniek dan bij Pfizer of Moderna, die zijn gebaseerd op de zogenaamde mRNA-techniek, legt Huckriede uit. "Daarbij wordt een blueprint, een soort bouwplan van het virus, in het lichaam gespoten. En daar zijn mensen huiverig voor. Zij vinden het een eng idee dat genetisch materiaal van een virus in hun lichaam terechtkomt."

Dat is niet iets om ongerust over te zijn, want bij elke infectie gebeurt precies hetzelfde, zegt de vaccinoloog. "Maar we hopen dat mensen alsnog zullen kiezen voor Novavax. De techniek van dat vaccin kun je vergelijken met alle vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma, zoals mazelen, polio of de jaarlijkse griepprik. Die maken ook allemaal gebruik van een eiwit. En dat is heel succesvol gebleken."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie