Binnenland
NOSNTR

Zorgen bij het RIVM: aantal besmettingen neemt weer toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen bij het RIVM: aantal besmettingen neemt weer toe

In vergelijking met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen weer meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week zijn er 31.984 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 29.977 Dat is een toename van bijna 7 procent, maar wel minder dan een week geleden toen de groei nog 19 procent was. "Het lijkt erop dat dit het begin is van de derde golf", zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Het zogenoemde reproductiegetal ging fors omhoog: van 0,99 op 5 februari naar 1,14 op 12 februari. Dat betekent dat 100 mensen in Nederland op dat moment 114 anderen infecteerden. Daarmee neemt de epidemie toe. Het RIVM noemt de vooruitzichten 'niet goed'.

Veel meer mensen lieten zich testen: 20 procent meer dan vorige week. Van de mensen die zijn getest, was 8,9 procent positief en dat is lager dan de 9,8 procent van vorige week.

Het aantal besmettingen neemt in bijna alle leeftijdsgroepen neemt toe, behalve in de leeftijdscategorie 70+. Ook het aantal meldingen in het verpleeghuis nam verder af. Dit komt waarschijnlijk doordat steeds meer ouderen gevaccineerd zijn.

Ziekenhuisopnames stabiel

Het aantal opnames voor covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 opnames ongeveer hetzelfde als de week ervoor. Hetzelfde gold voor het aantal opnames op de intensive care. Op de IC's werden afgelopen kalenderweek 224 mensen met covid-19 opgenomen. De grafiek laat zien dat juist de laatste dagen het aantal coronapatiënten weer iets lijkt toe te nemen.

Van de varianten die rondgaan lijkt de Zuid-Afrikaanse het meest besmettelijk, met op 12 februari een geschat reproductiegetal van 1,37. Daarbij merkt het RIVM op dat deze variant in ons land weinig voorkomt, waardoor de schatting van het R-getal een grote onzekerheidsmarge heeft.

De Britse variant wordt berekend op 1,26. Ook het R-getal van de klassieke variant is weer gestegen en ligt volgens de laatste cijfers op 1,02. Gezamenlijk levert dat een R-waarde van 1,14 op.

Tot 10.00 uur vanmorgen zijn bij het RIVM 4032 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 227 meer dan gisteren. Dat is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4569 mensen positief getest werden.

Bij het RIVM werden 66 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 21. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 44 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt gestaag verder. Er zijn nu 385 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 452.

RIVM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie