Binnenland
NOS

Webwinkels testen retourvignet om misbruik tegen te gaan: 'Het is een drama'

  1. Nieuwschevron right
  2. Webwinkels testen retourvignet om misbruik tegen te gaan: 'Het is een drama'

Een kledingstuk online bestellen, ermee op stap gaan en het de volgende dag doodleuk terugsturen naar de webwinkel. Het gebeurt zo vaak dat gefrustreerde ondernemers een speciaal retourvignet gaan gebruiken. Deze maand wordt ermee geëxperimenteerd. In het NOS Radio 1 Journaal sprak verslaggever Nik Wouters met twee webwinkeleigenaren.

"Het is een geel vignet van plastic. Als dat is vastgeklikt, zit het hartstikke vast. We doen het aan de gulp of door de onderste knoopsluiting. Dat kun je niet wegmoffelen", zegt Belinda Kalkman van Onlinemerkkleding.nl.

Modder

"We zien gedragen kleding met vlekken voorbijkomen. Gewassen kleding, de geur van parfum, soms zit er nog een oorbel aan een kledingstuk. Ik heb ook eens meegemaakt dat er nog per ongeluk een sleutel in een broekzak zat. Of modder aan de broekspijpen van een leuke jumpsuit. Dat is echt verschrikkelijk."

"En vervolgens willen ze hun geld terug", aldus Kalkman. "Dat accepteren wij niet, omdat het duidelijk gedragen is, maar dan krijg je natuurlijk te horen dat het niet gedragen is. Je kan er echt slapeloze nachten van krijgen als ondernemer."

Drama

"Retourproducten zijn een drama", zegt Casper Hendriks van reiswieg.nl. "We krijgen spullen terug met lippenstift, heel veel haren of een bepaalde geur. Als ouders roken dan gaat het naar rook stinken. Wij kunnen het wel schoonmaken, maar je wil de geur van nieuwheid als je iets aankoopt."

"Het gebeurt één op de tien keer", stelt Hendriks. "Ook met het retourvignet kunnen ze nog op stap met het product. Ik hoop dat mensen hen daar dan op aanspreken. Maar ik schat de kans van slagen in op dertig procent."

Kalkman: "Voor ons in de kledingindustrie is er 95 procent kans dat dit het oplost."

r1jn retourvignet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie