Binnenland
AVROTROS

Ab Osterhaus: 'We zijn bang voor tweede lockdown, maar doen niet veel om dat te voorkomen'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: 'We zijn bang voor tweede lockdown, maar doen niet veel om dat te voorkomen'

In Duitsland zijn er de afgelopen 24 uur minder dan 1200 besmettingen bijgekomen en de trend omlaag is ook ingezet bij de oosterburen. En dat in een land met 83 miljoen inwoners. Kunnen wij daarvan leren? Viroloog Ab Osterhaus vertelt erover in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Osterhaus werkt doordeweeks in Duitsland, maar is ieder weekend in Nederland te vinden. Hij benadrukt ten eerste dat de regels niet heel erg verschillen. "Alleen de mondkapjesplicht, die is er wel in Duitsland en niet in Nederland." Dat is dan ook meteen het voornaamste punt van verbazing van Osterhaus. Los van het veelvuldig testen in Duitsland.

Onterecht twijfel aan effect mondkapjes

"Dat we hier in Nederland altijd twijfelen aan die mondkapjes, dat snap ik niet. "Terwijl er genoeg aanwijzingen zijn dat het in elk geval enig effect heeft", zegt de viroloog.

Osterhaus draagt dan ook bij bijvoorbeeld het boodschappen doen in Nederland een mondkapje. "Ik word dan echt aangekeken of ik iets ergs heb. Het is onbegrijpelijk. Aan de ene kant zijn we bang voor een tweede lockdown. Aan de andere kant doen we er niet veel aan om die te voorkomen."

Cultuurverschillen

De viroloog ziet vooral een belangrijk cultureel verschil tussen Nederland en Duitsland. "In Duitsland volgen mensen de regels simpelweg beter op. Mensen luisteren beter. Zijn voorzichtiger. Dus ook mét mondkapjes."

Osterhaus reageert ook op de situatie in Zweden, waar minder besmettingen zouden zijn én geen mondkapjesplicht. "Er is daar in het begin een heel hoge prijs betaald, daar zijn veel meer doden gevallen dan in buurlanden. En over de mondkapjes: de cultuur daar is heel anders dan in bijvoorbeeld meer zuidelijke landen. Mensen hielden altijd al wat meer afstand van elkaar, ik heb daar zelf enige tijd gewerkt en heb dat zo ervaren. Anders dan in bijvoorbeeld Spanje."

Ab Osterhaus over Duitsers die zich beter aan de coronaregels houden

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie