Binnenland
BNNVARA

Grutto's zijn dol op deze boer en zijn 'Skries paradys'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grutto's zijn dol op deze boer en zijn 'Skries paradys'

Boer Murk Nijdam heeft een melkveebedrijf in het Friese Wommels waar hij met hulp van Vogelbescherming een heus ’Skries paradys’ heeft gebouwd. In zijn hele bedrijfsvoering houdt Nijdam rekening met de weidevogels. Vooral de grutto – 'skries' in het Fries – heeft zijn hart gestolen. Maar er is een probleem: boer Murk heeft geen kinderen die het bedrijf kunnen overnemen! In Vroege Vogels vertelt hij over de oplossing van het Agrarisch Natuurfonds Fryslan.

Red de gruttoboerderij

Weidevogelsboerderij

Sinds 1977 vindt er jaarlijks op 30 april een vogeltelling plaats op het land van boer Murk uit het Friese Wommels. Hij is een bijzondere boer omdat hij zich volledig inzet voor de weidevogels. Een groot gedeelte van zijn terreinen heeft hij omgevormd tot een echt weidevogelparadijs waar soorten als de grutto en de veldleeuwerik hun nesten bouwen.

Zo heeft hij een aantal ondiepe poelen op zijn land gegraven om de vogels in het vroege voorjaar welkom te heten. En omdat daar weer heel veel natuurfotografen op af komen, bouwt hij nu aan voorzieningen zodat de fotografen van de vogels kunnen genieten zónder ze te verstoren.

Vroege Vogels TV heeft eerder verslag gedaan van het voorjaarsspektakel op de akkers van boer Murk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Crowdfunding voor een boer

Het Agrarisch Natuurfonds Fryslan wil dat dit tot in lengte van jaren zo kan blijven. Omdat Murk geen kinderen heeft en dus geen logische bedrijfsopvolger, moet er een plan worden gemaakt voor het moment hij wil stoppen.

Het Agrarisch Natuurfonds Fryslan vraagt liefhebbers van weidevogels daarom grond op het bedrijf van Murk Nijdam te adopteren, zodat zij het bedrijf t.z.t. kunnen overnemen en het op dezelfde weidevogelvriendelijke voet door kan gaan.

Grutto’s in Portugal

Ondertussen worden de grutto's op een belangrijke tussenstop op hun trek naar de broedgebieden in Nederland bedreigd. Portugal wil een nieuw vliegveld bij Lissabon gaan bouwen, uitgerekend in de uiterwaarden van de rivier de Taag, waar de grutto's komen bijtanken op de trek.

De petitie van Vogelbescherming Nederland tegen de bouw van dit vliegveld is hier te vinden.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie