Binnenland
NOSNTR

Om woningbouw te versnellen 'moet minister De Jonge stoppen met overregulering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Om woningbouw te versnellen 'moet minister De Jonge stoppen met overregulering'

Het kabinet wil 900.000 extra woningen hebben gebouwd tegen 2030. Die doelstelling dreigt door gebrek aan grond, hoge rente en gestegen bouwkosten niet gehaald te worden. Dit vooruitzicht presenteerde minister De Jonge in zijn voortgangsrapportage. Hoe kijkt vastgoedondernemer Martijn Lentze naar het woningprobleem? Hij bouwt vervallen panden om tot woningen en vertelde daarover in Nieuws en Co.

Vastgoedondernemer Martijn Lentze in Nieuws en Co

"Wij zijn gespecialiseerd in transformatieprojecten", zegt Lentze. "Wij doen op dit moment schoolgebouwen, autogarages, kantoren, rijksmonumenten en zelfs een kerk. Die projecten zijn een aantal jaren geleden gestart. Als die over anderhalf jaar af zijn, dan stopt de hele keten. Wij nemen er geen nieuwe projecten meer bij."

'Rendabel eindproduct niet meer mogelijk'

"Dat komt onder andere door de gestegen rente, maar zeker ook door de gestegen bouwkosten. Die zijn zeker met 100 procent gestegen de afgelopen drie tot vier jaar. Maar ook door de reguleringen die minister De Jonge heeft aangekondigd", aldus Lentze.

"Als je zou willen bouwen voor de huurmarkt, word je gemaximaliseerd in het middenhuursegment. Dan kom je al helemaal niet meer uit. Overdrachtsbelasting is ook een regel die onder dit kabinet is verhoogd naar 10,4 procent. Dit zijn allemaal dingen die het niet meer mogelijk maken om een rendabel eindproduct op te leveren."

"Daarom moeten we helaas stoppen, terwijl er zoveel behoefte is."

'Overheid zou meer moeten stimuleren'

"Wij proberen vanuit de branchevereniging Vastgoed Belang dit soort dingen aan te kaarten", vertelt Lentze. "De minister moet stoppen met overregulering. Wij zagen dit al aankomen, dat niet alleen de nieuwbouw stokt, maar ook de transformatieprojecten."

"De overheid zou meer moeten stimuleren op dit moment. We staan te popelen, we hebben de expertise. Minister De Jonge kan wel zeggen dat we niet de handdoek in de ring moeten gooien, maar als je van tevoren weet dat een project verlies oplevert dan start je er niet aan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie