Binnenland

Studentenhuizen: één huishouden of niet?

foto: Alicantefoto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Studentenhuizen: één huishouden of niet?

Op het Ina Boudier Bakkerlaan studentencomplex in Utrecht, waar de meeste huishoudens bestaan uit 15 studenten, is er enige onduidelijkheid. In principe mag een huishouden sámen buiten zitten, alleen gelden deze regels volgens de politie niet voor de bewoners van studentenhuizen. Hierdoor ontstond er onder studenten enige paniek. Want wat is de definitie van een huishouden, en welke coronaregels worden gehandhaafd?

Verwarring alom

De studenten werden er afgelopen week op aangesproken dat zij met meer dan twee mensen tegelijkertijd buiten aan het vertoeven waren. De politie gaf aan dat de studenten, ondanks hun bijzondere manier van een huishouden onderhouden, ook onder de algemene regels vallen. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid onder de bewoners van het complex, want volgens hen vormen ze wel degelijk één huishouden. De politie heeft aangegeven dat er bekeurd gaat worden, terwijl zowel de agenten ter plekke als de studenten zelf niet precies lijken te weten hoe de regels hier geïnterpreteerd dienen te worden.

Arda van de Alicante-redactie ging langs bij het complex, om de studenten te vragen hoe zij de situatie ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er was ter plekke geen politiewoordvoerder bereikbaar voor commentaar, maar de politie kwam donderdagmiddag alsnog met een statement over de situatie via de SSH:

“Er wordt gehandhaafd en opgetreden bij samenscholing van drie of meer personen. Studenten die in dezelfde woonunit wonen, worden NIET gezien als een gemeenschappelijk huishouden. Het is dus NIET toegestaan om met meer dan twee personen bij elkaar te komen. De uitzonderingregels voor meer dan twee personen gelden alleen voor gezinnen met kinderen. De anderhalve meter afstand moet dus in acht worden genomen. Mensen die zich niet aan deze regels houden, lopen het risico om bekeurd te worden door Toezicht en Handhaving of door de politie. De bekeuringen zijn rond de 400 euro. Bij meldingen over overlast van groepen buiten bij elkaar of huisfeestjes, kan er bekeurd worden.” – aldus de politie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie