Binnenland
BNNVARA

Bijzonder: blonde ruiter waait over uit Amerika

foto: Fotograaf: Eric Menkveldfoto: Fotograaf: Eric Menkveld
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzonder: blonde ruiter waait over uit Amerika

Af en toe komen er bijzondere vogels uit Amerika overgewaaid. Vorige week kregen we al bezoek van een bruine gent, een vogel die normaal in het Caraïbisch gebied thuis hoort. Nu zitten er ook enkele blonde ruiters in ons land. Verslaggever Rob Buiter gaat op zoek naar de zeldzame vogel op Texel.

Blonde ruiter op Texel

Blonde ruiter

Deze steltloper lijkt wel wat op een vrouwelijke kemphaan, maar is een stuk kleiner. Hij heeft een licht geelbruine kleur met ronde vlekjes op de zijkant van de borst. De snavel is kort en dun. Vooral het pikzwarte oog valt op.

Op Texel werd een exemplaar ontdekt door Ruud van Beusekom. "Een droomsoort om te ontdekken", vindt hij zelf. "Het zijn heel mooie vogels. Het is vooral te danken aan de steeds betere kwaliteit van de vogelaars en de apparatuur dat we deze vogels nu vaker zien", denkt Van Beusekom.

Overgewaaid

De blonde ruiter broedt in het uiterste noorden van Noord-Amerika en overwintert in Zuid-Amerika. De vogels trekken bijna in één streep naar hun overwinteringsgebieden. Mogelijk hebben ze daarbij af en toe last van sterke luchtstromen op hun vlieghoogte, waardoor enkele exemplaren letterlijk de oceaan over worden geblazen. In Nederland wordt de soort een dwaalgast genoemd.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie