Binnenland
AVROTROS

'Mondkapjes wel degelijk effectief bij indammen coronavirus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mondkapjes wel degelijk effectief bij indammen coronavirus'

Willen we het coronavirus indammen, dan is het dragen van een mondkapje in bijvoorbeeld cafés absoluut noodzakelijk. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Twente. Tot deze conclusie komen zij na analyse van een groot aantal bestaande onderzoeken naar aerosolen.

Universitair hoofddocent Rob Hagmeijer zegt in EenVandaag: "In tegenstelling tot het beeld dat in 1930 bestond en waarop de huidige maatregel van anderhalve meter gebaseerd is, blijkt dat druppels veel verder komen dan gedacht werd."

Video niet beschikbaar

"Als je druppels uitstoot door hoesten of niezen zullen de grote druppels inderdaad in een gebied van anderhalve meter neerstrijken. De kleinere druppels zullen een beetje verdampen, maar komen veel verder; wel 6, 7 of 8 meter. Vroeger dacht men dat die druppeltjes zo snel zouden verdampen dat virussen onschadelijk werden gemaakt, maar het blijkt nu dat druppels veel minder snel verdampen", legt Hagmeijer uit.

Supermarkten en kroegen

Het advies van Universiteit Twente om mondkapjes te dragen sluit niet aan bij de lijn waar het RIVM aan vast houdt. Zij adviseren afstand houden, handen wassen en thuisblijven als je klachten hebt, maar in Nederland zijn mondkapjes nog steeds alleen maar verplicht in het OV. Hagmeijer vindt dit niet afdoende: "Ik denk aan supermarkten en ook in kroegen."

In andere landen om ons heen is een mondkapje steeds vaker verplicht. In Frankrijk, Duitsland of België mag je geen winkel of afgesloten ruimte in zonder masker. Vanaf 24 juli is dat in Engeland ook zo. In sommige delen in Spanje en Italië mag je niet eens de straat op zonder.

Hagmeijer legt uit waardoor er zo verschillend over de effectiviteit van mondkapjes wordt gedacht. "Tot nu toe zijn vooral virologen aan het woord geweest, terwijl het een interdisciplinair probleem is. Vloeistofmechanici hebben weinig contact met virologen. Het is belangrijk dat die groepen gaan samenwerken."

Verwarring bij horeca

Ook horeca-eigenaar en voorzitter van Koninklijke Horeca Arnhem Jan van Hooijdonk vindt de berichtgeving over mondkapjes verwarrend. "Als het een oplossing is zijn wij er als branche natuurlijk voor, want gezondheid gaat voor. Maar ik ben er voor mijn leden om voor het voortbestaan te knokken en als de wetenschap en de technologen het al niet met elkaar eens zijn, hoe moeten wij als ondernemers en publiek er dan mee om gaan? Er moet duidelijkheid verschaft worden door de regelgevers."

Hagmeijer heeft begrip voor de horeca-eigenaars, maar zegt toch dat als we het coronavirus binnen de perken willen houden, we aan de mondkapjes moeten. "De anderhalve meter regel helpt alleen tegen de grote druppels en niet tegen de kleine. Als je afstand houdt in de kroeg helpt dat behoorlijk, maar bij hard praten zouden druppels die je zelf uitstoot door je eigen mondkapje tegengehouden worden en daarmee voorkom je een groot deel van het risico."

'Mondkapjes wel degelijk effectief'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie