Binnenland
EONOS

Schipper Bekking emotioneel en trots na winst in veelbewogen Volvo Ocean Race-etappe

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Schipper Bekking emotioneel en trots na winst in veelbewogen Volvo Ocean Race-etappe

De overwinning in de zevende etappe van de Volvo Ocean Race zorgt bij de Nederlandse schipper Bouwe Bekking voor een dubbel gevoel. Meteen nadat hij met zijn Team Brunel als eerste in het Braziliaanse Itajaí aankwam, huilde hij geen tranen van geluk, maar van verdriet.


Een paar uur later legt Bekking in Langs de Lijn En Omstreken uit waar die emotie vandaan kwam.

"Het is een fantastisch sportief resultaat, maar we hebben natuurlijk een vriend verloren. Vrienden zijn het belangrijkste in het leven, dus dan is het allemaal maar relatief", zegt de schipper van de Nederlandse boot. Daarmee doelt hij op het overleden bemanningslid John Fisher, die in de zevende etappe over boord van de Scallywag sloeg en niet meer teruggevonden is.

"Het komt heel dichtbij. Als je schipper bent, heb je verantwoordelijkheid voor je bemanning, maar ook voor de familieleden. Als je een familielid op moet bellen om te vertellen dat we zijn of haar man of vrouw hebben verloren… dat is het allerergste wat je kunt overkomen. Dat hakt er heel erg in", zegt Bekking.

Koninginnenetappe

Team Brunel rondde in de koninginnenetappe als eerste Kaap Hoorn en bracht toen al een eerbetoon aan hun overleden collega John Fisher. "We hebben op het bord geschreven: rest in peace, Fish. We wisten dat het een droom van hem was om Kaap Hoorn rond te gaan. Hij was daar bij ons. We hebben de overwinning bij aankomst ook niet uitbundig gevierd. We zullen er morgen uitgebreid over gaan praten."

Ondanks de rouwrand is Bekking ook trots op de prestatie van zijn team in de loodzware etappe. "Deze etappe was zeer extreem. We hebben niet minder dan 30-35 knopen wind gehad. Het meest extreme was 67 knopen. Voor de niet-watersporters: dat is een volle windkracht 12. Dan vliegen de dakpannen thuis van het dak. Het was heftig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Derde plaats

Door de overwinning is Team Brunel nu van de zesde naar de derde plaats geklommen. "Er zit nu nog van alles in. We staan 11 punten achter de nummer 1. Dat zet alles in een heel ander perspectief", zegt Bekking.

De Volvo Ocean Race gaat op 22 april weer verder met de achtste etappe van Itajaí naar Newport (VS).

Ster advertentie
Ster advertentie