Binnenland
MAX

Waarom je nooit voetbalplaatjes weg moet gooien

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je nooit voetbalplaatjes weg moet gooien

Over 34 dagen begint het WK-voetbal in Qatar. Bondscoach Louis van Gaal is nog druk aan het puzzelen welke spelers hij meeneemt, maar de voetbalplaatjes en stickers zijn al volop verkrijgbaar. Mark van Rijswijk en zijn dochter Silke zijn fanatieke verzamelaars van de plaatjes en stickers. In Villa VdB vertellen zij dat het misschien interessant lijkt om die stickers in de verzamelboeken te plakken, maar dat het slimmer is om die verleiding te weerstaan.

Een compleet album kan namelijk minder waard zijn dan een losse sticker. Zo komt het regelmatig voor dat er kaartjes zijn ingeplakt waardoor ze hun waarde verliezen, terwijl één losse sticker makkelijk vijf- tot zesduizend euro kan opbrengen. Een schrale troost, het overkomt volgens van Rijswijk iedereen: "Ik ben vroeger zelf ook zo dom geweest om alles wat ik had in te plakken."

Weggooien

Als je dus iets wilt verdienen aan die voetbalplaatjes, kan Van Rijswijk je adviseren om ze absoluut niet in te plakken. Dat is echter niet zijn enige tip. Hij raadt namelijk ook iedereen aan om voetbalplaatjes nooit weg te gooien en als je nog oude voetbalplaatjes hebt liggen, om er eens kritisch naar te kijken. Zo zegt Van Rijswijk dat ook de gratis stickers veel waard kunnen zijn: "Bij de supermarkt kon je ooit sparen voor voetbalplaatjes. Daar zat bijvoorbeeld ook Luis Suárez bij in zijn Groningen shirt. Dat blijkt nu eigenlijk de eerste sticker van Suárez ooit te zijn. En ja, daar is best veel vraag naar, maar ik heb zelf ook bakken van die gratis stickers weggegooid."

Niet aanwezig

Soms zijn er ook stickers en plaatjes te krijgen, van spelers die helemaal niet deel hebben genomen aan het toernooi. Zo heeft Van Rijswijk een verzamelboek van het WK 1978, met daarin Willem van Hanegem. Terwijl Van Hanegem helemaal niet bij het toernooi aanwezig was. Voor het komende WK staat bijvoorbeeld Feyenoordkeeper Bijlow in het album, maar waarschijnlijk mag hij niet eens afreizen naar Qatar.

Topscorer

Dat de verkeerde spelers in de albums staan, is van alle tijden. Dat komt doordat de plaatjes ruim voor het toernooi al worden uitgebracht, om het zo commercieel interessant te houden weet ook Van Rijswijk: "Door blessures of bondscoaches die andere keuzes maken, staan er elk toernooi sommige spelers juist wel of niet in. Bij bijvoorbeeld Bijlow is dat niet zo’n ramp. Maar er staan ook altijd zeer bepalende spelers niet in. Als per ongeluk de topscorer van het WK er niet in staat omdat ze toen dachten dat hij niet geselecteerd zou worden, dat is al helemaal lachen natuurlijk."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie