Binnenland

Reuzenkangoeroe en bruine beer niet meer als huisdier

foto: FOTOGRAAF: CHEVYBELAIRNLfoto: FOTOGRAAF: CHEVYBELAIRNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Reuzenkangoeroe en bruine beer niet meer als huisdier

Op dit moment worden in Nederland 276 soorten zoogdieren gehouden door particulieren. Ruim 120 soorten zoogdieren daarvan zijn volgens de overheid geschikt om als huisdier te worden gehouden. Vanaf 1 juli zijn er ook dieren die in Nederland niet meer mogen worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe. Het houden van deze dieren wordt verboden omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving of omdat het welzijn van de dieren niet kan worden gegarandeerd. Voor eigenaren van een huisdier dat straks niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling.Op basis van adviezen van deskundigen heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken nu een lijst opgesteld met 153 soorten zoogdieren die vanaf 1 juli niet meer mogen worden gehouden. Daarnaast heeft de staatssecretaris een huisdierenlijst (zogeheten positieflijst) opgesteld met 123 soorten zoogdieren die wel als huisdier mogen worden gehouden. Bij het samenstellen van de lijsten is gekeken naar mogelijke risico’s voor zowel mens als dier.
 


Beluister ook de reportage uit de Nieuws BV:

Waar koop je nog een bruine beer?

Overgangsregeling


Voor eigenaren van een huisdier dat straks niet meer is toegestaan komt een overgangsregeling. Zij mogen het dier houden totdat het overlijdt. Maar fokken met deze dieren is verboden. Er komt een registratieverplichting voor dieren die op basis van deze overgangsregeling worden gehouden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houden toezicht op de registratie.


Ontheffing


Onder strikte voorwaarden is een ontheffing van het verbod mogelijk. Hiervoor moet een aspirant-eigenaar van een verboden dier kunnen aantonen dat hij over voldoende specialistische kennis en vaardigheden beschikt om de betreffende diersoort te kunnen houden. Ook moet de aanstaande eigenaar kunnen aantonen dat het dier op een geschikte manier gehouden kan worden. Hierbij is het vooral van belang dat het dier natuurlijk gedrag kan blijven vertonen. Ook moet gevaar voor mensen tot een minimum worden beperkt.
 


Hoog risico honden


Hoewel honden als huisdier zijn toegestaan, maakt staatssecretaris Van Dam een voorbehoud voor ‘hoog-risicohonden’. Op korte termijn komt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) met een advies om bijtincidenten door hoog-risicohonden te voorkomen. Op basis hiervan neemt de staatssecretaris een besluit over eventuele aanvullende voorschriften voor deze honden.


In 2015 was verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma te gast bij Vroege Vogels om uit te leggen waarom het maar liefst 22 jaar duurde voordat deze lijst er kwam.

Bron: Rijksoverheid

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie