Binnenland
KRO-NCRV

Rick Brink is de eerste Minister van Gehandicaptenzaken: 'Over een jaar functioneert Nederland beter'

foto: Foto: Stefanie van Ulftfoto: Foto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick Brink is de eerste Minister van Gehandicaptenzaken: 'Over een jaar functioneert Nederland beter'

“Ik wilde het heel graag worden”, zei Rick Brink vandaag in Spraakmakers. En gisteren werd hij het: de eerste Minister van Gehandicaptenzaken. Hij zal een jaar lang, in dienst van de KRO-NCRV, strijden voor de acceptatie, zichtbaarheid en integratie van mensen met een beperking.

Brink, die zelf in een rolstoel zit, won gisteren tijdens een live-uitzending van de KRO-NCRV in het Kurhaus van vijf andere genomineerden. Volgens hem was zijn uitgewerkte plan van aanpak de doorslaggevende factor voor zijn overwinning. "Alle genomineerden hebben het allerbeste voor met de doelgroep, maar ik had voor alle generaties van mensen hele concrete doelen waarmee ik echt aan de slag wil. Dat onderscheidde me wel van de andere deelnemers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee kinderen

Voor kinderen, jongvolwassenen én voor ouderen heeft Brink speerpunten die hij wil aanpakken, maar voor hem is het vooral belangrijk dat het bij kinderen begint. En met name inclusieve speeltuinen zijn cruciaal. "Als je als kind continu ervaart dat alle kinderen in de speeltuin spelen maar jij aan de kant staat, wat gebeurt er dan als je kans wil maken op de arbeidsmarkt? Die fundering moeten we met elkaar goedmaken. Een speeltuin is geen doel, dat is echt een middel."

Hij vertelt in Spraakmakers over een promofilmpje dat hij tijdens zijn campagne maakte, waarin twee kinderen, eentje met een beperking en eentje zonder, werden losgelaten in een inclusieve speeltuin. "Ik zag twee kinderen waarbij het niets uitmaakte of er wel of geen beperking in het spel was", zegt Brink. "Toen dacht ik: dit is echt een heel mooi middel waarmee je de andere fases van je leven goed kunt doorlopen."

Inclusieve speeltuinen

Inclusieve speeltuinen hebben toestellen als rolstoelvriendelijke schommels en wippen en speeltoestellen voor kinderen die blind zijn en andere zintuigen prikkelen. Inmiddels hebben we een stuk of dertig inclusieve speeltuinen in Nederland. Volgens de minister zijn dat er nog veel te weinig.

Welwillendheid

De aanpassingen die gedaan moeten worden om mensen met en zonder beperking dichter bij elkaar te brengen zijn volgens de minister niet zo ingrijpend. “Maak het niet te spannend. Als je echt iets wil, dan kan dat prima.” Het begint volgens hem bij de welwillendheid van mensen. “En ik heb in de afgelopen maanden dat ik campagne heb gevoerd ervaren dat die welwillendheid er ook wel is.”

Aanstaande vrijdag gaat Brink met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in gesprek. Hij heeft, om te beginnen, drie pijlers die hij wil aankaarten. De voorgenoemde inclusieve speeltuinen, maar ook meer maatwerk bij werkvoorzieningen en het terugdringen van eenzaamheid van mensen met een beperking. De kersverse minister heeft er vertrouwen in dat hij verandering kan aanbrengen. "De KRO-NCRV biedt mij een jaar lang de kans om dit te laten slagen. Ik weet zeker dat we over een jaar kunnen vaststellen dat Nederland beter functioneert met een Minister van Gehandicaptenzaken door de grotere thema's op te knippen en mensen mee te nemen in het proces."

De eerste Minister van Gehandicaptenzaken: Rick Brink!

Ster advertentie
Ster advertentie