Binnenland
NOS

Hoe commerciële laboratoria de coronatest-capaciteit vergroten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe commerciële laboratoria de coronatest-capaciteit vergroten

Al maanden probeert de Nederlandse overheid de testcapaciteit voor corona op orde te krijgen. Onlangs zijn er contracten afgesloten met commerciële laboratoria om de testcapaciteit te vergroten. Een daarvan is Eurofins, zij hebben een vestiging in Nederland. Verslaggever Jeroen de Jager ging langs bij het laboratorium in Rijswijk.

"We checken nu 1500 coronatests per dag voor de GGD, maar we zijn bezig om op te schalen. Uiteindelijk zijn we van plan om hier 50.000 samples te gaan produceren", vertelt directeur Jacob Olie in Radio Tour de France.

Uitbreiding testcapaciteit

Olie hoopt dat zijn bedrijf eind oktober al een flinke stap naar de 50.000 toe kan zetten. Maar daarvoor moeten nog wel veel gebeuren. "Er moet voor een deel apparatuur geïnstalleerd worden, maar ook personeel aangenomen worden. Dat laatste is zelfs in deze tijden nog redelijk lastig."

Niet afhankelijk van commerciële organisaties

Het is overigens bijzonder te noemen dat commerciële bedrijven wel de mogelijkheid hebben om snel op te schalen met coronatests, terwijl de GGD's allemaal moeite hebben om snel de capaciteit te vergroten. Volgens Olie ligt dat er aan dat zijn bedrijf niet tot nauwelijks afhankelijk is van grote commerciële organisaties die de tests verstrekken.

"We hebben goed contact met een groot aantal laboratoria en leveranciers. Daarmee hebben we een goed afgestemd programma gemaakt waardoor we makkelijker en sneller kunnen opschalen, omdat voor ons de apparatuur beschikbaar is."

Ook de benodigde stoffen voor de tests, reagentia, worden door Eurofins zelf geproduceerd. Daardoor zijn zij niet afhankelijk van de producenten van die chemische stoffen. Wel ziet ook Eurofins dat er meer schaarste is wat betreft de apparatuur. "Maar wij hebben voorafgaand aan de crisis al genoeg apparatuur gereserveerd."

Eurofins heeft in die zin dus proactief weten te handelen. Olie verwacht dan ook dat laboratoria en apparatenbouwers gaan profiteren van de coronacrisis. "Zij gaan er zeker resultaat mee halen."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie