Binnenland
WNL

Wat kunnen we leren van de coronacrisis? 'Ik zie nog weinig hoopvolle signalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen we leren van de coronacrisis? 'Ik zie nog weinig hoopvolle signalen'

Mediaondernemer en eigenaar van Talpa Network John de Mol sprak duidelijke taal tijdens de aankondiging van draconische maatregelen binnen zijn bedrijf: "Alles wat we tot nu toe beschouwden als normaal, wordt anders." In navolging van deze woorden vragen we ons af: hoe ziet onze maatschappij eruit ná de coronacrisis?

"Misschien moeten we de woorden van John de Mol juist anders plaatsen", zegt psychiater Esther van Fenema in het radioprogramma WNL Opiniemakers. "We hebben heel veel dingen als normaal beschouwd, waarvan je je nu terugkijkend kunt afvragen of het wel zo normaal was. We zijn met elkaar in een gekke rat race (een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat, red) terechtgekomen. De vraag is wat onze positie als mens op deze aarde is? Kunnen we eindeloos blijven consumeren zonder onze verantwoordelijkheid te nemen?"

Geen grote veranderingen door coronacrisis

Cultuurfilosoof Sebastien Valkenberg denkt niet dat de coronacrisis voor een grote verandering zal zorgen in het doen en laten van de mens, stelt hij in het programma. "Er zullen heus een aantal dingen veranderen, maar ik geloof niet dat we in een wezenlijk andere samenleving terechtkomen. Ik denk dat we dit alles rond augustus/september weer zijn vergeten en gewoon weer het vliegtuig pakken naar Bali."

"Laten we hopen dat er inderdaad weinig verandert", vult Volkskrant-columnist Martin Sommer hem aan. "Er zijn mensen die deze situatie willen gebruiken om radicale maatschappijveranderingen door te voeren. Ik zie nog weinig vrolijks uit deze crisis komen, eerlijk gezegd."

Ster advertentie
Ster advertentie