Binnenland

Diederik Samsom: 'Zorgen gemeenten over klimaatarmoede zijn onterecht'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom: 'Zorgen gemeenten over klimaatarmoede zijn onterecht'

Mensen met lage inkomens hoeven zich geen zorgen te maken dat ze erop achteruit gaan als de belasting op gas wordt verhoogd. Dat zegt Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel voor gebouwde omgeving, in 1 op 1.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen om ‘klimaatarmoede’ in wijken met oude huizen. Maar volgens Samsom is dat dus onzin.

Gas duurder, elektriciteit goedkoper

“De VNG weet ook wel beter dan dat”, zegt Samson. “Er dreigt geen armoede voor mensen met een kleine beurs, als het kabinet onze voorkeursvariant overneemt.”

In de plannen van de tafel van Samsom staat dat de belasting op gas flink omhoog gaat, maar daar staat tegenover dat de belasting op elektriciteit wordt verlaagd. “Dat betekent voor een gemiddeld huishouden dat er niets gebeurt. Totdat je maatregelen neemt om minder gas te gebruiken, dan ga je erop vooruit.”

Tot achter de komma doorgerekend

Alleen mensen die heel veel gas gebruiken, moeten wat meer betalen gaan, totdat ze maatregelen nemen. “Dat zijn over het algemeen niet de mensen die in een klein huis wonen”, zegt Samsom. “We hebben er echt op gelet wat het voor lage inkomens betekent, wat het voor slecht geïsoleerde huizen betekent. Dat is ook tot achter de komma doorgerekend. Dit was een belangrijke zorg van iedereen aan tafel. Mensen met lage inkomens zouden eigenlijk de eerste moeten zijn die ervan profiteren.”

De exacte inkomensgevolgen worden pas in januari duidelijk, als er een definitief klimaatakkoord is.

Ster advertentie
Ster advertentie