Binnenland
NOSNTR

Tientallen klachten over leugens corona-ontkennende basisarts op Museumplein

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tientallen klachten over leugens corona-ontkennende basisarts op Museumplein

De hoogste baas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reageert boos op de leugens die een homeopathisch arts gisteren op het Museumplein uitte tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen.

"Dit vinden wij zeer schadelijk voor de bestrijding van de pandemie", zegt inspecteur-generaal Marina Eckenhausen in Nieuws en Co. "Dit soort leugens zijn respectloos naar alle zorgverleners die iedere dag en nacht aan het werk zijn om de zorg overeind te houden."

Bij het protest tegen de coronamaatregelen in Amsterdam vertelde een man dat hij arts is tegen een verslaggever van AT5/NH Nieuws en dat "er nu geen corona is". Ook beweerde hij dat artsen "alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen." De Inspectie Gezondheidszorg ontving tientallen klachten over de arts na het item.

"Wij hebben gezien dat we in meer dan 1000 berichten op social media worden genoemd", vertelt Eckenhausen. "Het leeft sterk. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om hier bovenop te zitten."

Geregistreerd als arts

Hij staat geregistreerd in het BIG-register waarin alle mensen staan die voorbehouden medische handelingen mogen verrichten. Iedereen met een BIG-registratie valt onder het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en onder het medisch tuchtrecht.

"Wij doen in ieder geval naar deze casus onderzoek. Dat behelst: wie is iemand, is die echt een zorgverlener, wat voor soort zorgverlener. Dat soort zaken. Kritisch zijn is prima, dat bespreek je binnen je beroepsgroep en als dat nodig is passen we de richtlijn aan." De Inspectie kan besluiten om een klacht naar het Medisch Tuchtcollege te sturen, maar gaat voorlopig eerst in gesprek.

gezondheidszorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie