Binnenland
EO

'Tour de France met mondkapjes is niet ondenkbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tour de France met mondkapjes is niet ondenkbaar'

Een mondkapje, speciaal voor topsporters. Bert Blocken, hoogleraar en onderzoeksleider van de technische Universiteit in Eindhoven, is er mee bezig. Het mondkapje kan worden gebruikt om tijdens sporten de verspreiding van virusdeeltjes tegen te gaan, vertelde hij in Dit is de Dag

Tour de France

Volgens Blocken is het wel mogelijk om met mondkapjes op intensief te sporten. "Ik heb in mijn woonplaats al wielrenners voorbij zien komen met mondmaskers."

Blocken denkt dat een Tour de France met mondkapjes niet ondenkbaar is: "Als je ziet waar de wetenschap toe in staat is dan is het aannemelijk dat de Tour de France een keer met mondkapjes wordt verreden."

Sportscholen

In de uitzending was ook Remy Bonjasky te gast, die boos is dat zijn sportschool niet open mag. Hoogleraar Blocken heeft begrip voor het besluit van het kabinet om dat te verbieden: "Je blijft zitten met de aerosolen die vrijkomen tijdens het sporten."

Toch zijn er wel manieren om sportscholen te openen, denkt hij: "Door gebruik te maken van ventilatie of het gebruik van mondkapjes zijn er eigenlijk geen redenen meer om sportscholen gesloten te houden." Bonjasky denkt veilig open te kunnen: "Wij hebben een ventilatiesysteem en kunnen die inzetten".

Ex-topsporter Remy Bonjasky wil graag open en had gehoopt op meer maatwerk van het RIVM en Rutte. "Je kunt bijvoorbeeld werken met tijdslot en elk uur bijvoorbeeld 10 mensen binnenlaten, afhankelijk van de grootte van de sportschool". Hij wil voornamelijk open om zo de samenleving gezond te houden. "Het kastje van de chips en snoep is nu snel gevonden, maar alle virologen roepen dat we gezond moeten blijven. Daarom is het jammer dat het kabinet deze keuze heeft gemaakt."

Sportscholen willen open

Ster advertentie
Ster advertentie