Binnenland
EO

Hoogleraar rechten: 'Betaal coronaboete niet'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar rechten: 'Betaal coronaboete niet'

Mensen die een boete hebben gehad voor het overtreden van de noodverordening, die is ingesteld vanwege de corona-uitbraak, kunnen die beter niet betalen. Dat stelt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in Dit is de Dag. Grondrechten van burgers worden volgens hem te rigoureus ingeperkt. "Nood breekt wet, maar niet de Grondwet", aldus Brouwer. "Dat verbod op samenkomsten is een rechtstreekse inbreuk op je grondrecht tot vergaderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De regels leiden volgens Brouwer bovendien tot rechtsongelijkheid omdat ze per veiligheidsregio verschillen. En ook als de regels in regio's hetzelfde zijn is er geen garantie dat ze overal op dezelfde manier worden gehandhaafd. "Als je in het Vondelpark in Amsterdam samen luncht op anderhalve meter afstand is er niets aan de hand. In Nijmeegse Kronenburgpark krijg je met dezelfde regels gegarandeerd een boete."

Grondrechten

De aantasting van de grondrechten die nu plaatsvindt is voor Brouwer één van de belangrijkste redenen waarom toekomstige crises anders aangepakt moeten worden. Vooral de aantasting van de vrijheid van godsdienst valt hem op.

"Daar klopt juridisch helemaal niks van. Ik snap de achtergrond van de maatregelen om kerkdiensten te verbieden heel goed, maar als je aan de kerken had gevraagd om tijdelijk te stoppen met kerkdiensten, dan hadden ze dat ook gedaan. We hebben tenslotte ook het handen schudden niet verboden, maar gevraagd dat niet te doen".

Volgens de hoogleraar is deze juridische aanpak in crisistijd een boeiend experiment dat vooral niet moet worden herhaald. "Dit is een gelegenheidsoplossing, die veel frictie oplevert. Geen burger weet waar ie aan toe is", zegt Brouwer. "Na de zomer, als er mogelijk een tweede golf komt, moeten we dit juridisch beter regelen, zodat de regels geen innerlijke tegenstrijdigheid meer hebben en er geen conflict optreedt met de Grondwet."

Hoogleraar rechten: 'Betaal je coronaboete niet'Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie