Binnenland

Mogelijk 30 doden na lawine in Italië

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk 30 doden na lawine in Italië

[NOS] In Italië zijn mogelijk 30 mensen om het leven gekomen in een hotel in Farindola. Het gebouw werd gisteren getroffen door een lawine na de aardbevingen en er zijn nog maar twee overlevenden gevonden.

Op het moment dat de lawine het gebouw trof, waren zeker 29 mensen aanwezig: 22 toeristen en 7 werknemers. Volgens correspondent Rop Zoutberg zaten de tweeoverlevenden in een auto buiten het hotel.

"Volgens de reddingswerkers staat nog maar één van de drie verdiepingen van het hotel overeind", zegt Zoutberg. De belangrijkste bestuurder van de provincie Antionio De Marco zegt dat het gebouw door de lawine tien meter is verplaatst. Het dorp Farindola ligt aan de voet van het gebergte de Apennijnen, het hotel staat hoger in de bergen.

Mogelijk 30 doden na lawine in Italië

De omstandigheden voor de reddingswerkzaamheden zijn heel moeilijk. "Ze hebben zich letterlijk door meters sneeuw moeten graven en het blijft maar sneeuwen." Precieze cijfers over het aantal doden zijn er nog niet, maar de reddingswerkers spreken over dramatische aantallen.

De twee mensen die zijn gered hadden via een sms alarm geslagen. Ze schreven: "help, we sterven van de kou" aan de hulpdiensten. Een van hen vertelde aan Italiaanse media dat hij op het moment dat de lawine naar beneden kwam buiten was om iets uit de auto te pakken. Zijn vrouw en twee kinderen worden vermist.

Ook in afgelegen dorpjes worden mogelijk nog doden gevonden. "Het gebied was geëvacueerd, maar niet iedereen kon weg. En veel van die plekken zijn nog niet bereikt." Dat komt met name door de hevige sneeuwval, op sommige plekken rond de vijf meter. De reddingswerkers worden met helikopters naar de rampgebieden gebracht en graven zich vanaf daar verder naar plekken waar ze vermoeden dat er zich nog mensen bevinden.

Ster advertentie
Ster advertentie