Binnenland
NOS

Personeel Schiphol en KLM bezorgd over eigen gezondheid door giftige uitlaatgassen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Personeel Schiphol en KLM bezorgd over eigen gezondheid door giftige uitlaatgassen

Schiphol en KLM hebben jarenlang waarschuwingen van arbodiensten over verhoogde gezondheidsrisico's voor personeel in de wind geslagen. Dat meldt het tv-programma Zembla.

Schiphol en KLM wisten van verhoogd gezondheidsrisico personeel

“Elke dag blazen uitlaatgassen van vliegtuigen in hun gezicht”, vertelt verslaggever Roelof Bosma in het NOS Radio 1 Journaal. Voor het tv-programma hebben hij en zijn collega’s verschillende meerdere medewerkers en oud-medewerkers gesproken.

Uitlaatgassen

Het gaat om het personeel dat bezig is het met het vervoeren en afladen van bagage, tanken van vliegtuigen, schoonmaken en catering. Dit worden ook wel platformmedewerkers genoemd en een groot aantal van hen hebben een verhoogd risico op longkanker en hartproblemen. “Het gaat in totaal om 20.000 medewerkers die werken op het platform Schiphol.” Zij komen dagelijks in aanraking met de uitlaatgassen. “Ze staan tussen de dieselgeneratoren, maar het grootste probleem zijn de vliegtuigen.”

In het uitlaatgas van een vliegtuig zitten giftige stoffen. Deze stoffen worden dag in en dag uit in het gezicht geblazen van de platformmedewerkers. Dit noemen de werkers ook wel ‘jetblasts’. “Zij handelen dan een vliegtuig af en vervolgens staat er een ander vliegtuig in hun gezicht te blazen.” Bosma zag veel filmpjes binnenkomen van dit tafereel. “Daarin laten ze zien dat het minutenlang gebeurt en dat werkers er soms wel twintig keer per dag mee te maken krijgen.”

Ziek

Het getroffen personeel maakt zich grote zorgen over hun gezondheid. “Ze zien veel collega’s ziek worden en ook overlijden er veel voordat ze met pensioen kunnen”, legt Bosma uit. De platformmedewerkers vertrouwen daarom Schiphol en KLM niet meer.

Erkend

Het gevaar van deze uitlaatgassen wordt al jaren onderkend door Denemarken. Veertien werkers die aangetoond ziek zijn geworden door deze gassen, kregen ook een schadevergoeding. “We zien dezelfde ziektes hier in Nederland, maar wij kunnen dat nu niet bewijzen.” Om deze reden gaat vakbond FNV Schiphol en KLM nu aansprakelijk houden voor de gezondheidsschade die het personeel oploopt. “Ook om te kunnen bewijzen dat de schade daar vandaan komt en het probleem terug te dringen.”

Bewijs

De Arbo-experts van Schiphol gaven jarenlang geleden al aan dat de uitlaatgassen van de vliegtuigen een groot probleem was. Tijdens het onderzoek van Zembla kregen ze dat rapport in handen. Daar vragen de experts dan ook om iets aan de uitlaatgassen te doen. “De grote vraag is: zijn die adviezen opgevolgd, is dat ook gebeurd? In onze uitzending kunnen we zeggen dat dat niet is gebeurd.”

De uitzending van Zembla is vanavond te zien om 20.25 op NPO 2.

RJN Zembla

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie