Binnenland

Marslander dacht er al te zijn en stortte neer

foto: ESAfoto: ESA
  1. Nieuwschevron right
  2. Marslander dacht er al te zijn en stortte neer

De Marslander Schiaparelli is waarschijnlijk neergestort door een rekenfout. De lander dacht dat de oppervlakte van de planeet allang was bereikt, terwijl er nog 3,7 kilometer te gaan was. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De problemen ontstonden kort nadat de parachute van de Marslander was geactiveerd. Dat gebeurde zoals gepland op 12 kilometer afstand van de planeet. De lander ging op dat moment 1730 kilometer per uur.

Los van parachute

De meetapparatuur aan boord gaf vlak voor de landing een negatieve hoogteschatting door. Het systeem raakte overbelast. Daardoor dacht dat de lander dat de planeet al was bereikt. De lander koppelde zichzelf los van de parachute en de remmotoren sloegen aan. Dat alles gebeurde dus veel te vroeg. Schiaparelli is daarna te pletter gestort en geëxplodeerd.

Wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar vertelde over het onderzoek naar de Marsmissie:

De directeur van ESA benadrukt dat het gaat om voorlopige conclusies. Pas begin 2017 zal naar verwachting duidelijk zijn wat er precies is gebeurd. De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen.

Lees ook: 'Marslanding meer demonstratie dan wetenschappelijke missie'

Ster advertentie
Ster advertentie