Binnenland

Koopfestijn Black Friday duurt in Nederland hele weekend

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koopfestijn Black Friday duurt in Nederland hele weekend

[NOS] Verschillende webwinkels en winkelketens hebben dit weekend extra kortingsacties vanwege Black Friday. De koopgekte in Amerika op de dag na Thanksgiving is daarmee steeds nadrukkelijker ook in Nederland aanwezig.

In de Verenigde Staten is het al jaren gebruikelijk om op de vrijdag na de feestdag te gaan shoppen. Winkelketens spelen erop in met speciale kortingsacties. Berucht zijn de filmpjes van consumenten die elkaar de tent uitvechten om de laatste aanbiedingen te bemachtigen.

De laatste jaren komen ook Nederlandse ketens met Black Friday-kortingen. Consumenten lopen er warm voor. Uit gegevens van Google blijkt dat vooral de afgelopen twee jaar steeds meer Nederlanders zoeken naar acties rond Black Friday.

"Vooral grote retailers doen mee", zegt marketeer Laurens Aalbers van Zanox. Er is wel een groot verschil met Amerika. "Hier trekken winkelketens de acties door naar het weekend en naar maandag." Die maandag wordt in Amerika ook wel cyber monday genoemd. Webwinkels komen dan met speciale kortingsacties om het online winkelen te promoten.

Luister hier naar het gesprek met Laurens Aalbers:

De aanbiedingen zijn in Nederland over het algemeen minder scherp dan in de Verenigde Staten. "Het verschilt enorm", zegt Aalbers. "Van gratis verzendkosten tot producten voor de helft van de prijs."

Verschillende sites, zoals BlackFriday Nederland en Black Friday Online, brengen in kaart welke ketens meedoen met Black Friday in Nederland.

Ster advertentie
Ster advertentie