Binnenland

Koolmees klinkt als een fietspompje

foto: Fotograaf THIJSG - Vroege Vogelsfoto: Fotograaf THIJSG - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Koolmees klinkt als een fietspompje

De koolmees heeft feitelijk maar twee noten op zijn zang, waarmee hij echter héél veel verschillende liedjes weet te componeren. De zang van de koolmees bestaat uit twee of drie tonen en klinkt alsof iemand heel snel z’n fietsband staat op te pompen.

Variatie met twee tonen

Met die paar nootjes kan de koolmees wel heel veel variëren en hij doet dat ook vrij vlot achter elkaar. Een en dezelfde koolmees laat eerst een halve minuut ‘Tie-du tie-du tie du’ horen om vervolgens over te gaan op ‘tie tie du, tie tie du, tie tie du’.

Quote

De koolmees is als een kind dat maar twee tonen uit een blokfluit weet te krijgen. Maar wát een variatie weet ‘ie alsnog met die twee tonen te produceren!

Dick Vos

Beluister het interview met Dick de Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus Vogelzang: koolmees

Motiefzanger

De variatie hoor je niet alleen tussen verschillende koolmezen, één koolmees schakelt ook moeiteloos over van het ene op het andere riedeltje. Er wordt wel gezegd dat een koolmees met gemak vijftig verschillende liedjes kan produceren. Eerst zingt hij op één plek een strofe, daarna vliegt hij naar een andere plek om er een ander liedje te zingen.

Er bestaat een theorie dat de koolmees dit doet om concurrerende mannetjes de indruk te geven dat het territorium al dicht bevolkt is. Ze raken geïntimideerd en verlaten het gebied.

Kenmerken zang van de koolmees:

  • Motiefzanger
  • Twee à drie noten
  • Variërend ritme
  • Klinkt als een fietspomp

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De koolmees heeft een gele onderzijde met een zwarte middenstreep. Zijn kop is glanzend blauwzwart met een witte wang. De zwarte middenstreep op de buik is bij de mannetjes breder dan bij de vrouwtjes.

Luister ook naar

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie