Binnenland

'Het gesprek met Willem Alexander was verbluffend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gesprek met Willem Alexander was verbluffend'

[EO] Wilfried de Jong interviewde in een uniek televisiegesprek onze Koning Willem Alexander meer dan een uur lang. Historica Dorine Hermans en royaltydeskundige Arjen Mitzer beschouwen bij Langs de Lijn En Omstreken na.

Dit alles in het kader van het feit dat Willem Alexander dit jaar Abraham gezien heeft. Onze Koning vertelde, deels aan de hand van fragmenten, openhartig over onder andere zijn jeugd, over de band met zijn vader en moeder, over het verlies van zijn broer Friso en over het opvoeden van zijn kinderen. Maar ook over Van Kooten en De Bie en de Dikvoormekaarshow en het opgroeien zonder televisie.

Historica Hermans vond het een verbluffend interview. "De vorm verbaasde me. Hij was zo openhartig. Ik geloofde ook de hele tijd in zijn oprechtheid." Willem Alexander gaf een inkijkje in zijn persoonlijkheid die Hermans zeer waardeerde. "Hij is een driftige Oranje en gaf dat gewoon toe - dat vond ik vertederend." Royaltydeskundige Arjen Mitzer van Blauw Bloed valt Hermans bij: "Hij is veeleisend en vasthoudend, zegt hij. Z'n moeder, oma en overgrootmoeder waren ook zo."

Hij was ook emotioneel, zag Mitzer. "Toen het over zijn broer ging en over wat het verlies van Friso deed met zijn moeder, zag je dat hij een brok in zijn keel kreeg."

De hele nabeschouwing op het openhartige gesprek met Willem Alexander is hieronder terug te luisteren. Het hele interview met de Koning terugkijken kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie