Binnenland

'Geef subsidie voor schrikdraadnetten om de wolf te weren'

AVROTROS
foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef subsidie voor schrikdraadnetten om de wolf te weren'

Vorige week beet een wolf vier schapen dood in de Ooijpolder bij Nijmegen. Hoe beperk je de schade door een beschermde diersoort? Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz legt het uit in Blok&Toine.

Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz in Blok&Toine

Volgens Leo wordt in Nederland al 15 jaar gewaarschuwd dat we ons moeten voorbereiden op de komst van de wolf. Je kan je dieren goed beschermen met de komst van de wolf, zegt hij. "Door het plaatsen van schrikdraadnetten." Als dat zou gebeuren hoeven de schapen niet gedood te worden.

Subsidies voor schrikdraadnetten

Het gaat met name om de jonge wolven die voor zichzelf moeten gaan zorgen. Die zijn onervaren, en dan is de makkelijkste prooi juist het schaap. Als deze wolven zich dan eenmaal vestigen worden uiteindelijk ook reeën, herten en zwijnen gedood.

Het is dus van belang dat schapenhouders in Nederland schrikdraadnetten gaan plaatsen. Daarnaast is het ook geen overbodige luxe als de overheid hier subsidies voor gaat neerleggen, zegt Linnartz.

Zwervende wolven

"Het gevaar ligt niet bij bij de wolven die zich hier vestigen, maar juist bij de wolven die rondzwerven", zegt hij.

Deze zwervers komen in bepaalde regio’s in Nederland bovengemiddeld vaak het land binnen. Het gaat dan over noordelijke helft van het land: Overijssel, Drenthe, Friesland. "Maar ook in Noord-Limburg en in het gebied rondom Nijmegen is subsidie voor schikdraadnetten hard nodig."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie