Binnenland
KRO-NCRV

'Kritiek op vak Nederlands kortzichtig en niet goed geïnformeerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kritiek op vak Nederlands kortzichtig en niet goed geïnformeerd'

Hij kwam uit haar tenen, de brief die docent Mirjam Campo naar de NRC stuurde. Want natuurlijk, zegt ze terugblikkend: er zijn problemen in haar vak, het Nederlands. Maar er gaat ook zoveel goed. In De Taalstaat geeft ze een liefdesverklaring. "Het vak is zo ontzettend leuk!"

Zouden we achter in het klaslokaal plaatsnemen op het Sint Nicolaas Lyceum in Amsterdam en een paar lessen van docent Nederlands Mirjam Campo meepikken, dan zien we hoe "afwisselend" haar vak is. "We lezen boeken, we lezen gedichten, we zijn bezig met spelling en we zorgen dat we de werkwoordspelling op orde krijgen."

Kritiek

En dat is dan ook meteen waarom de kritiek op haar vak - die altijd rond de examens terugkeert, en nu onder andere geuit werd door NRC-columnist Christiaan Weijts - haar zo steekt. De brief die ze naar de NRC stuurde, en de titel droeg 'Het vak Nederlands verdient een positiever beeld', kwam dan ook uit haar tenen.

Het Nederlands is zo veel meer

"Op basis van het examen wordt gedacht dat je weet hoe het vak Nederlands in elkaar zit en hoe het er in de klas aan toe gaat", verzucht ze. Dat noemt ze kortzichtig en niet goed geïnformeerd. Wat ze wil zeggen is: veel mensen denken dat het vak verworden is tot ingewikkelde vragen over een tekst beantwoorden. En dat is helemaal niet zo. "Leesvaardigheid is maar één onderdeel van het vak, dat ontzettend groot is en waar zo ontzettend veel meer gebeurt dan alleen maar het lezen van zakelijke teksten."

Jezelf verliezen in verhalen

Presentator Frits Spits vraagt haar dan ook om een liefdesverklaring. "Het vak Nederlands is ontzettend leuk omdat je eigenlijk alles kan doen waar het in het leven om gaat. Je kan je verliezen in verhalen, je verliezen in gedichten, maar je kan ook ieder willekeurig artikel uit de krant meenemen en daar in de klas over debatteren. Ik kan iedere dag wat ik onderweg naar naar mijn werk hoor, lees en zie gebruiken in de klas."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie