Binnenland
AVROTROS

Regeling ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 uitgebreid: 'Maar we behoren nog lang niet tot de Europese top'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Regeling ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 uitgebreid: 'Maar we behoren nog lang niet tot de Europese top'

Minister Wouter Koolmees maakte vandaag bekend dat de regeling voor ouderschapsverlof vanaf 1 augustus 2022 wordt uitgebreid. Wie ouderschapsverlof wil opnemen, krijgt vanaf dan in de eerste 9 weken gedeeltelijk doorbetaald. De nieuwe regeling moet het voor ongeveer 200.000 ouders makkelijker maken om een baan te hebben en meer tijd thuis te besteden.

Moeders en partners

Op dit moment hebben partners direct na de geboorte recht op 5 vrije werkdagen. Vanaf 1 juli 2020 wordt die regeling uitgebreid naar 5 weken (gedeeltelijk)
betaald verlof in de eerste 6 maanden na de geboorte. Vanaf 1 augustus 2022 komen daar dus nog 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof bovenop.

Moeders hebben nu 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof. Vanaf 1 augustus 2022 komen daar dus ook 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof bij.

Estland is koploper

Ondanks de verruiming van de regeling kan Nederland zich nog niet meten met de Europese toplanden op het gebied van ouderschapsverlof. Alleen Ierland en Zwitserland hebben op dit moment een minder goede regeling, vertelt econoom Max van Lent. "Zij hebben respectievelijk 7 en 8 weken betaald verlof."

"Estland is de absolute koploper. Daar hebben moeders recht op 84 weken verlof en de vader 2 weken. Qua verlofweken doen ze het daar heel goed, maar het is dus wel grotendeels op de moeder gebaseerd."

Hongarije

Carolina de Weerth is hoogleraar Psycho-biologie aan de Radboud Universiteit. Zij noemt ook Hongarije, waar je als kersverse ouder meer dan 20 maanden recht hebt op 66 procent van je inkomen. En ook in Zweden en Oostenrijk hebben ouders meer dan een jaar recht op het grootste deel van hun inkomen tijdens het verlof.

Volgens de Weerth is een goede regeling voor ouderschapsverlof vooral belangrijk voor het kind. "We weten dat de eerste jaren van het leven heel belangrijk zijn. Het is een soort gevoelige periode waarin de baby heel open is voor invloeden van buitenaf. De invloed van ouders is dan erg belangrijk, maar ze moeten daar wel de tijd voor hebben."

'Nederland moet voorop lopen'

De nieuwe regeling is volgens haar dan ook een stap in de goede richting, maar er is volgens de hoogleraar nog winst te behalen. "Ik zou willen dat wij als Nederland vooraan liepen in Europa en dat wij een vooraanstaand beleid zouden voeren hierin en voor beide ouders 12 maanden betaald verlof realiseren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie