Binnenland
AVROTROS

Mondkapjeskeurmerk: hoe goed beschermt jouw mondkapje je tegen het virus?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mondkapjeskeurmerk: hoe goed beschermt jouw mondkapje je tegen het virus?

Sinds 1 december is het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Mondkapjes zijn dan ook in vrijwel iedere winkel en op bijna iedere online webshop verkrijgbaar. Maar hoe weet je of jouw mondkapje een 'goed' mondkapje is? Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) ontwikkelt normen voor producten en heeft nu vastgelegd waar de mondkapjes aan moeten voldoen en hoe ze moeten worden getest.

"Voldoet het masker aan die voorwaarden, dan mag de fabrikant het keurmerk op hun verpakking zetten", zegt Harmen Willemse in Stax&Toine.

Mondkapjeskeurmerk: hoe goed beschermt jouw mondkapje je tegen het virus?

Hoe is het keurmerk tot stand gekomen?

Omdat het gebruik van mondkapjes steeds meer toeneemt en ondertussen ook verplicht is gesteld, vindt NEN het belangrijk dat consumenten het onderscheid kunnen maken tussen goede en minder goede mondkapjes. Zo is het initiatief voor een keurmerk voor niet-medische mondkapjes ontstaan.

Harmen Willemse van NEN: "We zijn begonnen met het bij elkaar brengen van experts. Daarna hebben we de vraag gesteld wat een niet-medisch mondkapje nou eigenlijk is en wat de eigenschappen moeten zijn en wat je daarvan kunt verwachten." Op basis van die vragen is een norm voor niet-medische mondkapjes ontwikkeld.

Aan welke voorwaarden moet het mondkapje voldoen?

Aan het keurmerk zitten voorwaarden verbonden waar de mondkapjes aan moeten voldoen en hoe ze moeten worden getest. Een voorwaarde is bijvoorbeeld hoe hoog het percentage filtratie-efficiëntie is. "Dat is het aantal besmette druppels dat het mondkapje uit de mond en neus tegenhoudt. Dat moet minimaal zeventig procent zijn", legt Willemse uit.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je goed door het mondkapje moet kunnen ademen en het geen giftige stoffen bevat. "Dat is belangrijk om te voorkomen dat mensen hoofdpijn of andere gezondheidsklachten krijgen."

Ook de pasvorm van het mondkapje is van groot belang. Het mondkapje moet goed aansluiten, zodat er geen openingen ontstaan waardoor de lucht naar buiten kan. En om ook rekening te houden met het milieu, is het mondkapje het liefst herbruikbaar.

Wanneer zijn deze mondkapjes verkrijgbaar?

Het keurmerk is vrijwillig. Willemse: "Er is geen regelgeving die het keurmerk verplicht stelt, dus de niet gecertificeerde mondkapjes kunnen gebruikt blijven worden. Het is aan de consument dat zij het belangrijk vinden en de vraag naar mondkapjes met keurmerk creëren."

De eerste projecten voor mondkapjes met keurmerk zijn gestart. "We verwachten dat deze mondkapjes begin volgend jaar op de markt zijn." In welke winkels deze maskers worden verkocht, is nog niet duidelijk. Op het keurmerk staat onder andere het blauwe NEN-logo.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie