Binnenland
AVROTROS

'Saudi-Arabië betaalde voor oefenvlucht 9/11'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Saudi-Arabië betaalde voor oefenvlucht 9/11'

Het is vandaag zestien jaar geleden dat de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon plaatsvonden. De New York Post kopt dat de overheid van Saudi-Arabië de voorbereidingen van die aanslagen betaald heeft. Ze baseren zich daarbij op uitspraken van Sean Carter, een advocaat die nabestaanden bijstaat.

Twee jaar voor de aanslag zou de Saudische ambassade in de VS twee Saudi (die undercover als studenten in de VS woonden) hebben betaald om van Phoenix naar Washington te vliegen ''als oefening voor de 11 september aanslagen," zo staat in een rechtbankdocument te lezen.

Een patroon van ondersteuning

Daarin staan bovendien meer details die volgens de advocaat ''een patroon van zowel financiële als operationele ondersteuning'' door officiële Saudische hoogwaardigheidsbekleders laten zien. Er is volgens hem bewijs dat de overheid van Saudi-Arabië betrokken is bij de voorbereidingen van de aanslagen vanaf een heel vroeg stadium, inclusief het testen van de beveiliging van cockpits.

Ter ondersteuning van deze theorie worden onder meer stukken van de FBI aangehaald. Daarin staat dat de tickets voor de 'oefenvlucht' die de daders van 9/11 twee jaar daarvoor maakten, betaald werden door de Saudische ambassade. Tijdens de vlucht gedroegen ze zich zo verdacht dat de piloten zich destijds genoodzaakt zagen een noodlanding te maken in Ohio, waar de verdachten werden ondervraagd door de FBI. Deze lieten hen daarna echter weer gaan.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie