Naar homepage
Binnenland

Kwart van positief geteste mensen komt uit buitenland, biedt verplicht testen uitkomst?
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart van positief geteste mensen komt uit buitenland, biedt verplicht testen uitkomst?

Het aantal mensen waarbij is vastgesteld dat zij het coronavirus hebben meegenomen uit het buitenland, nam afgelopen week toe van 113 naar 170. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat een kwart van alle positief geteste mensen heeft aangegeven de afgelopen twee weken in het buitenland te zijn geweest. Moeten we reizigers uit oranje regio's niet verplicht testen?

Het zou goed zijn om alle reizigers uit oranje gebieden te testen, zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe in Nieuws en Co. "Anders is het dweilen met de kraan open." Voorwaarde is wel dat er voldoende testcapaciteit is.

Op dit moment is er één teststraat op Schiphol, maar dat is wat Baidjoe betreft te weinig voor de hoeveelheid binnenkomende vluchten. Hij erkent dat het wellicht te laat is. "We hebben een slag gemist, want we zijn al over de piek van de vakantiedrukte heen."

Een verplichting ziet de veldepidemioloog niet zitten. "Dat kan verkeerd uitpakken doordat je het draagvlak voor de maatregelen verliest."

Uitbreiding van openingstijden

De Tweede Kamer wil dat op Schiphol meer coronatests worden gedaan. En de openingstijden moeten worden verruimd. Reizigers uit 'risicogebieden' kunnen zich op Schiphol laten testen, maar een Kamermeerderheid vindt dat er veel te weinig capaciteit is. Nu kan de teststraat maar zo'n 20 procent van de reizigers aan.

Ook de openingstijden (van 6.00 uur tot 18.00 uur) zijn de meerderheid een doorn in het oog. Kamerleden van de de oppositiepartijen GroenLinks, SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SGP, Denk, 50Plus en de groep-Van Kooten-Arissen en de regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie dringen bij het kabinet aan op uitbreiding.

De partijen vragen het kabinet waarom er niet wordt opgeschaald, nu voor heel Spanje en delen van Frankrijk 'code oranje' geldt. GroenLinks-Kamerlid Kröger en de andere vragenstellers vinden dat de teststraat op Schiphol open moet zijn zolang er vluchten uit oranje gebieden binnenkomen. "Het virus houdt zich niet aan kantoortijden", benadrukt Kröger.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie